Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Številna odprta vprašanja pred sinodo o družini

Svet | 23.08.2015, 00:10 Marjana Debevec

Pred nami je redna škofovska sinoda o družini, ki prinaša po lanskem izrednem zasedanju kar nekaj odprtih vprašanj. Med njimi je gotovo pastoralna skrb za ločene pare, ki živijo v novih civilno sklenjenih zakonih. Več kot 40.000 katoličanov, med njimi 105 škofov in kardinal Leo Burke, pa je medtem na papeža naslovilo poziv organizacij za zaščito življenja in laiških gibanj. V njem ga prosijo, naj ne pristane na nikakršni moralni dogovor pri nauku in pastorali znova civilno poročenih zakoncev in istospolno usmerjenih, saj bi to imelo uničujoče posledice.

Zakramentalni cerkveni zakon je edina pot za premagovanje »ideološke kolonizacije«, ki se neustavljivo širi po vsem svetu, so zapisali v pozivu pred sinodo. Peticija, ki jo ljudje lahko še vedno podpišejo, naj bi bila odprta do sredine septembra. Med pobudnicami zanjo pa je kar 47 filipinskih Pro-Life organizacij. Poleg zahtev škofovski sinodi bodo skupine izdale tudi brošuro na temo »Prednostne izbire za družine« s 100 vprašanji in odgovori. Avtorji brošure so med drugim škofje Aldos Cillo Pagotto iz Brazilije, Robert Vasa iz Združenih držav Amerike in Athanasius Schneider iz Kazahstana. Teme bodo zbrali na podlagi vatikanskega pripravljalnega dokumenta za sinodo, »Instrumentum laboris«, in na vprašanja odgovarjali na najkrajši možni način.

V izjavi za javnost pobudniki peticije poudarjajo nujnost jasnega vsebinskega stališča papeža Frančiška do tradicionalne zakonske zveze. Že ob sklepu izredne sinode pa je sveti oče zatrdil, da sinoda ni parlament - je zaščiten prostor, da bi lahko deloval Sveti Duh. Zatem pa je velik del letošnjih splošnih avdienc posvetil prav vprašanju družine. Potem ko je postavil temelje krščanske družine in spregovoril o vlogi njenih članov, se je dotaknil tudi ran, s katerimi se sooča. V prvi avgustovski katehezi se je ljubeče ozrl na zakonce, ki trpijo zaradi ločitve, pa tudi na tiste, ki živijo v novih zvezah. „Cerkev dobro ve, da je taka situacija v nasprotju s krščanskim zakramentom“, je poudaril. „Vendar pa njen pogled učiteljice vedno zajema iz srca matere; srca, ki ga navdihuje Sveti Duh in ki zmeraj išče dobro in zveličanje oseb.“ Iz ljubezni do resnice tako čuti dolžnost, da dobro razlikuje razne položaje, je poudaril papež. Tudi sveti Janez Pavel II. je v apostolskem pismu Familiaris consortio opozoril na razliko med tistim, ki je ločitev utrpel, in tistim, ki jo je povzročil.

Papež Frančišek pa je pri avdienci vse vernike tudi povabil, da bi na nove zveze pogledali z očmi otrok teh zakoncev. Cerkev naj bi doživljali kot mater, ki je pozorna do vseh in je vedno razpoložljiva za poslušanje in srečanje. Papež je tudi poudaril, da ločeni v novih zvezah niso izobčeni iz Cerkve, ampak so še vedno del Cerkve. Slednja je po papeževih besedah poklicana vedno biti odprta Očetova hiša: „Nikoli zaprtih vrat!“, je poudaril papež. Vsi se namreč lahko na nek način udeležujejo cerkvenega življenja, vsi so lahko del skupnosti. Krščanske družine pa je papež povabil, naj skrbijo za ranjene družine ter jih spremljajo v verskem življenju skupnosti.

Spomnimo, da bo 14. redna škofovska sinoda na temo družine v Vatikanu med 4. in 25. oktobrom, uradni naslov srečanja pa je »Poklic in poslanstvo družine v današnji Cerkvi in svetu«.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...