Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Južna Koreja eno leto po papeževem obisku

Svet | 17.08.2015, 11:11 Marjana Debevec

Mineva leto dni, odkar je papež Frančišek obiskal Južno Korejo. Nadškof v Seulu kardinal Andrew Yeom Soo-Jung je v članku za vatikanski časopis L'Oservatore Romano zapisal, da jim je sveti oče prinesel sporočilo upanja in miru. Nadškof je tudi poudaril, da je bil njegov obisk pomemben ne le za Korejo, ampak za vso severovzhodno Azijo.

Za korejski narod, ki trpi zaradi različnih težav, je bil po besedah seulskega nadškofa lanski papežev obisk pet dni praznovanja, veselja in podelitve. Sporočilo veselja, ki ga je prinesel sveti oče, je v vsej Koreji obrodilo dragocene sadove. V zadnjem letu se je namreč število krstov povečalo za 5 odstotkov, kar je pomenljiva sprememba po tem, ko je od leta 2010 število krstov vsako leto upadalo. Razlog za to obnovo v splošnem v Koreji pripisujejo t.i. 'Frančiškovemu učinku'.

Nadškof Seula je tudi zapisal, da se Cerkev v Koreji spominja ganjenosti, optimizma in upanja, ki so razvneli srca tistih, ki so pomagali pri pripravi ali se udeležili srečanj s svetim očetom. Vendar pa morajo, po njegovih besedah, zdaj razumeti resnični pomen in duhovnost nauka papeža Frančiška.

Pred enim letom jih je spomnil na tri ključne besede: spomin, upanje, pričevanje. Kardinal je povedal, da so razmišljali, na kakšen način bi se lahko v današnjem času spominjali mučeništva prednikov v veri. Kot pravi, zato Korejci prve obletnice papeževega obiska ne želijo obeležiti toliko z zunanjimi slovesnostmi, ampak si prizadevajo za notranjo prenovo. Pastoralno prizadevanje nadškofije v Seulu je, po besedah njenega pastirja, postati »uboga Cerkev za revne,« »ki živi iz veselja Evangelija« in »udejanja Gospodovo pravičnost in mir.« Nadškofija Seul aktivno deluje na področju socialne pastorale, in sicer tudi v drugih korejskih škofijah, bližnjih državah ter v Severni Koreji.

Sveta maša, med katero je papež lani 124 mučencev razglasil za blažene, je postala kraj sprave med mučenci in preganjalci. Na trgu, kjer je avgusta lani papež Frančišek daroval sveto mašo, bodo v spomin na 100-urni obisk svetega očeta v Koreji postavili kamnito ploščo. Kraj, kjer je bilo zaradi vere umorjenih veliko korejskih katoličanov, bo tako postal romarski kraj, ki simbolizira svobodo in enakost.

Korejska Cerkev v zadnjem času več sodeluje tudi z državo. Skupaj z vlado namreč oblikujejo projekte in dogodke, ki bodo povezani tudi s turizmom. Med njimi kardinal omeni določitev romarskih poti v Seulu ter izgradnjo muzeja mučencev, saj je za Korejce vera svetih mučencev največja dediščina, ki jo imajo.

V nadaljevanju pa je kardinal Soo-Jung spregovoril še o Azijskem dnevu mladih, ki je bil eden od glavnih razlogov, da je papež Frančišek obiskal Korejo. Zdaj pa si želijo, da bi v njihovi deželi enkrat pripravili tudi svetovni dan mladih.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...