Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Štuhec o Cerarjevi vladi in Sirizi in papežu

Slovenija | 17.07.2015, 21:00 Tanja Dominko

Prva obletnica parlamentarnih volitev, na katerih je slavila tedaj nova SMC, je za nami, dr. Ivan Štuhec niti ni presenečen, da je vlada zdržala eno leto, še vedno pa dvomi, da bo zdržala do konca mandata. Delo premiera Cerarja je mestoma pozitivno, ugotavlja. V določenih ključnih trenutkih je premier bil na pravi strani, tako kot npr. v razpravi o Grčiji. „Je zmerna linija, ampak stranka SMC ni samo Miro Cerar, ampak je vse sorte, zato je potrebno počakati na naslednje volitve, ko se bo prečistila in bo bolj jasno, kaj je.“ Omenil je denimo predsednika državnega zbora Milana Brgleza, ki ima precej drugačen stil, zna biti osoren, „tudi kdaj v svojih stališčih skregano z zdravo pametjo v pravu“.

Štuhec je znova poudaril, da je politika novih obrazov škodljiva za državo. „Na oblast so ljudje prihajali s parolami, kako bodo delali drugače, nehali bodo z varčevanjem, ne bodo počeli tistega, kar je imela v načrtu Janševa vlada, ampak ko so stopili v stik z evropskimi institucijami in z realnostjo, so morali početi vse tisto, kar so prej označevali za slabo. Tu se vprašaš po zdravi pameti v državi, po zdravi pameti volilnega telesa, po zdravi pameti slovenskih medijev, ki so v primeru Grčije skoraj v 90. odstotkih trobili v Sirizin rog.“ Slednje Štuhec še posebej obžaluje, saj je škandalozno, da je v Sloveniji tako visoka podpora tej grški stranki. „Jaz sem bil trdno prepričan, da bo Evropa za Grčijo našla neko rešitev, ker model Evrope je, da tako dolgo sediš za skupno mizo, dokler ne najdeš rešitve ali kompromisa. Za tak model se je odločila po 2. svetovni vojni, ker z njim vojne ne bo več.“ Balkan po oceni Štuheca nima te kulture. „Na Balkanu je tako: gremo na ceste, vzemimo kocke v roke, vrzimo te z oblasti, in tisti, ki pridejo na novo, so odrešeniki. Balkanska kultura je nedemokratična kultura. Ta rabi „führerja“ in cesto. In gremo iz ene katastrofe v drugo.“ Štuhecu je žal, da se pojavlja nekakšen protinemški efekt v družbi in medijih. „Vsepovsod je „šprical ven“ socializem, komunizem, antikapitalizem. Čeprav bi vsi radi živeli od kapitala.“ Štuhec je ob tem spomnil, da bi se model v Grčiji zlahka pojavil tudi pri nas, če bi se obdržala Pahorjeva vlada, ki je veliko trošila in kupovala socialni mir z zadolževanjem.

Ob tem je namenil nekaj pozitivnih besed na račun sedanjega ministra za finance Dušana Mramorja. „Minister, ki je v tej vladi eden ključnih, je minister Mramor. Iz njegovega dosedanjega ravnanja je videti, da to ni eden tistih, ki bi sledil kvazisocialistični maniri, da lahko zapravljamo in za seboj pustimo pogorišče.“ Po mnenju Štuheca predstavlja Mramor stop znak trošenju čez mero. „Je dober, in po tem, kar je do zdaj delal, se vidi, da računa realno.“

Naš gost je poleg tega pozitivno ocenil sodelovanje med koalicijo in opozicijo pri glasovanju o zakonu o prikritih grobiščih in pokopu žrtev ter pri izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu. „Opozicija mora podpreti tisto zakonodajo in tiste rešitve, za katere ve, da so tako pomembne, da je država in njena prihodnost od tega odvisna ali pa, da gre za neke vrednostne premike, kot je pri zakonu o prikritih grobiščih.“ Štuhec vidi vlogo opozicije v tem, da nasprotuje, koalicije pa, da najde neke dobre rešitve. Zanje pa mora pritegniti tudi opozicijo. „Tako funkcionira v Evropi demokracija. Nasprotovanje, dialog, kompromis, rešitve. Ne pa razredni boj.

V zadnjem delu pogovora je dr. Štuhec komentiral tudi širjenje Islamske države, nevarnosti, ki preti zaradi nje celotnemu Balkanu, tudi nam, ob koncu pa odstrl tudi svoj pogled na obisk papeža Frančiška v Latinski Ameriki.

 

Slovenija, Politika, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...