Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Ronny Abraham (foto: http://www.icj-cij.org/)
Ronny Abraham | (foto: http://www.icj-cij.org/)

Abraham odstopil kot arbiter, Slovenija išče naslednika

| 05.08.2015, 19:41 Andrej Šinko

Predsednik Meddržavnega sodišča Ronny Abraham, ki ga je Slovenija imenovala za arbitra v arbitražnem sodišču med Slovenijo in Hrvaško, je odstopil. Slovenija mora zdaj v 15 dneh imenovati njegovega naslednika. V kabinetu premiera Cerarja odstop obžalujejo, razlogov zanj pa ne razumejo. Ob tem so se zavzeli tudi za nadaljevanje dela arbitražnega sodišča. Predsednik odbora državnega zbora za zunanjo politiko Jožef Horvat pa je že napovedal sklic nujne seje parlamentarnega telesa.

Glede na današnje sporočilo Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki je registrar ad hoc arbitražnega sodišča med Slovenijo in Hrvaško, je Abraham kot razlog za odstop navedel, da je na imenovanje za arbitra pristal v upanju, "da bo to pomagalo pri vzpostavitvi zaupanja med strankama in v arbitražno sodišče in da se bo s tem proces normalno nadaljeval", vendar pa se je po odločitvi Hrvaške za enostranski odstop od arbitražnega procesa odločil, da zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih.

Slovenska vlada je Abrahama sicer po odstopu Jerneja Sekolca zaradi prisluškovalne afere za arbitra imenovala prejšnji torek, 28. julija, odstop s položaja pa je glede na sporočilo sodišču sporočil že v ponedeljek.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so se sicer na odstop Abrahama odzvali z obžalovanjem in dodali, da razlogov, razen navedenih v današnjem sporočilu sodišča, ne poznajo. Podobno so se z obžalovanjem odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja.

V premierjevem kabinetu in na pristojnem ministrstvu so se zavzeli tudi za nadaljevanje dela arbitražnega sodišča. "Menimo, da mora sodišče nadaljevati z delom, saj ne bi smelo dopustiti, da lahko samovoljni in enostranski izhod republike Hrvaške zaustavi cel postopek. To bi bilo v nasprotju s temeljnimi načeli arbitraže," so poudarili v Cerarjevem kabinetu. Z ministsrtva za zunanje zadeve pa so med drugim sporočili še, da je Slovenija danes tudi po diplomatski poti zavrnila predlog Hrvaške o enostranskem odstopu od arbitražnega sporazuma.

Kako naprej?

Sodišče je sicer v skladu z arbitražnim sporazumom Slovenijo pozvalo, naj v 15 dneh imenuje Abrahamovega naslednika. Če ga Slovenija ne bo imenovala, bo to v skladu z arbitražnim sporazumom storil predsednik arbitražnega sodišča.

V Cerarjevem kabinetu so zagotovili, da bo "Slovenija v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra". To lahko pomeni tudi, da imenovanje prepusti predsedniku sodišča.

To možnost ocenjuje kot pravilno politični analitik Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede, medtem ko profesor pomorskega prava Marko Pavliha ocenjuje, da bi morala Slovenija po "fiasku" z Abrahamom za njegovega naslednika imenovati Slovenca oziroma Slovenko, evropski poslanec in nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl pa predlaga novega tujega strokovnjaka.

Odziv političnih strank

Iz političnih vrst prihajajo pričakovanja, da bo Slovenija imenovala novega arbitra. Tako so izpostavili v koalicijski SD ter opozicijski ZaAB. Obetal naj bi se tudi nov politični vrh ter nujna seja odbora državnega zbora za zunanjo politiko. Prvak SDS Janez Janša je sicer na drugi strani puščico uperil v premierja Cerarja in menil, da je čas za njegov odhod. V SDS so na Twitterju spomnili na tudi izjavo zunanjega ministra Karla Erjavca, da je imenovanje Abrahama velika zmaga slovenske diplomacije, in jo pospremili s komentarjem: "Kratko je trajala."

Odziv Hrvaške in Evrope

Tiskovna predstavnica hrvaškega zunanjega ministrstva Daniela Barišić je sporočila le, da se zaenkrat ne bodo odzivali. Odzvali pa so se v Bruslju. Tiskovna predstavnica Komisije Mina Andreeva je poudarila, da Evropska komisija še naprej pozorno spremlja razvoj dogodkov v zvezi z arbitražo med Slovenijo in Hrvaško. "Evropska komisija podpira in vzpodbuja dialog med obema stranema, da bi našli skupno rešitev," je zapisala Andreeva. Nakazala je še, da stališča komisije od prejšnjega tedna ostajajo nespremenjena. Tedaj je Evropska komisija podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča, za katerega v Bruslju ne vidijo prave alternative, glede hrvaške odločitve o odstopu od arbitražnega sodišča pa je izrazila obžalovanje, a hkrati tudi "spoštovanje demokratične odločitve Hrvaške".

Manjka tudi hrvaški arbiter

Arbitražno sodišče sicer zdaj "išče" kar dva nova arbitra. Odstopil je namreč tudi hrvaški član sodišča Budislav Vukas, Hrvaška pa ima do 14. avgusta čas za imenovanje njegovega naslednika. Glede na odločitev, da izstopi iz arbitražnega procesa, tega najverjetneje ne bo storila. Kot arbitri ostajajo predsednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe in Bruno Simma, ki sta jih Slovenija in Hrvaška imenovali skupaj.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...