Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Kubanski in paragvajski predsednik o papeževem obisku v Latinski Ameriki

Cerkev po svetu | 20.07.2015, 12:08 Marta Jerebič

Po svetu se še vedno vrstijo odzivi na papežev obisk Latinske Amerike. Kubanski predsednik Raul Castro ga je označil za dogodek zgodovinskega pomena. Po njegovih besedah je papež s svojimi sporočili za mir, enakost in okoljsko zaščito ter s pozivi k boju proti lakoti zbudil občudovanje in spoštovanje po vsem svetu. Ob tem je poudaril, da bo Kuba Frančiška v letošnjem septembru sprejela z naklonjenostjo, spoštovanjem in gostoljubjem, kakor si tudi zasluži. Papežu se je za obisk z video sporočilom zahvalil tudi predsednik Paragvaja, kjer se je sveti oče mudil od 10. do 12. julija.

Po prepričanju paragvajskega predsednika Horacia Manuela Cartesa, jim je papež Frančišek s svojim obiskom dal seme, ki mora biti odgovornost vseh – da bi vzklilo, raslo in uspevalo. Svetemu očetu se je zahvalil za zaklad njegovih besed, ki prinašajo luč v njihovo sedanjost in ponujajo vodstvo pri soočanju s prihodnjimi izzivi. Papeževi napotki razsvetljujejo pot in jim tudi nalagajo veliko dolžnost: sodelovati, požrtvovalno in vztrajno, da bi država postala bolj pravična za vse, je dejal paragvajski predsednik in se posebej zahvalil 82.000 prostovoljcem, ki so pomagali med tridnevnim papeževim obiskom. Po njegovih besedah so dokaz, da je z voljo in predanostjo možno doseči katerikoli cilj. Vse - politične voditelje, podjetnike, trgovce, kmete, mlade, žene – pa je spodbudil, naj sprejmejo besede svetega očeta in obnovijo »gotovost, da je možno doseči ekonomski razvoj na human način, ki spoštuje okolje in osebe, ki so potrebne pomoči.«

Po predsednikovem mnenju se morajo vsi prebivalci po papeževem obisku čutiti del prizadevanja za izgradnjo države, ki jo bodo zaznamovali dialog, enotnost in pravičnost.

Obisk papeža Frančiška v Paragvaju bodo predstavili tudi v dokumentarnem filmu, ki so ga začeli pripravljati že pred dvema mesecema. O dogodkih bodo pripovedovali nekateri Paragvajci, ki so sodelovali na srečanjih med 10. in 12. julijem. Med njimi bodo tisti, ki so bili med obiskom Janeza Pavla II. leta 1988 mladi prostovoljci; drugi bodo izhajajoč iz svojih življenjskih preizkušenj povedali, kako so jim besede papeža Frančiška vlile novo upanje. Poleg njih pa bodo v filmu spregovorili tudi mladi, ki leta 1988, ko jih je obiskal papež Wojtła, še niso bili rojeni, so bili pa protagonisti letošnjega srečanja – kot prostovoljci ali pa kot udeleženci sklepnega srečanja apostolskega potovanja, srečanja z mladimi na nabrežju Costanera. Najpomembnejšo vlogo v dokumentarnem filmu pa bodo imele paragvajske žene, ki jih je papež označil kot 'najbolj častitljive v Ameriki'.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...