Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

Papež pri opoldanski molitvi o svojem potovanju v Južno Ameriko

Svet | 19.07.2015, 12:24 Marjana Debevec

Papež Frančišek je opoldanski nagovor posvetil današnji Božji besedi, v kateri je Jezus svoje učence, ki so bili po izkušnji evangelizacije sicer zadovoljni, a utrujeni, povabil, naj si malo oddahnejo. Hkrati pa nam evangelist na izjemen način približa Jezusovo podobo in njegova občutja ob pogledu na množico ljudi, ki so bili kot ovce brez pastirja. Zasmilili so se mu in začel jih je učiti veliko stvari.

Sveti oče je iz omenjenega evangeljskega odlomka vzel tri besede in sicer: videti, imeti usmiljenje in učiti. To so namreč glagoli, ki opisujejo Pastirja. Prva dva sta po papeževih besedah vedno povezana z Jezusom, kot dobrim pastirjem: njegov pogled namreč ni pogled sociologa ali fotoreporterja, saj vedno gleda z očmi srca. „Tudi njegovo usmiljenje ni le človeško čustvo, ampak je ganjenost Odrešenika, v katerem se je utelesila Božja nežnost“, je dejal sveti oče. Prav iz takšnega usmiljenja se je rodila Jezusova želja, da bi množico nahranil s kruhom Njegove Besede.

Papež je nato zbranim zaupal, da je Gospoda prosil, da bi ga Duh Jezusa, Dobrega Pastirja, vodil na njegovem apostolskem potovanju po Južni Ameriki. „Z vsem srcem se Bogu zahvaljujem za ta dar“, je dejal Frančišek. Ob tem se je znova zahvalil predstavnikom oblasti, škofom, duhovnikom, posvečenim in vsem tem narodom, ki so ga sprejeli s takšno toplino. „S temi brati in sestrami sem hvalil Gospoda za čudovita dela, ki jih je izvršil v Božjem ljudstvu na poti v teh deželah, za vero, ki je je oblikovala in še oblikuje njihovo življenje in kulturo“, je povedal Frančišek in oddal, da so občudovali tudi naravne lepote teh dežel.

Po njegovih besedah ima Latinska Amerika velike človeške in duhovne zmožnosti, varuje globoko zakoreninjene krščanske vrednote, doživlja pa tudi velike družbene in ekonomske probleme. Cerkev zato preko svojih skupnosti sodeluje z vsemi zdravimi deli družbe. „Pred temi velikimi izzivi, s katerimi se mora soočiti oznanjevanje evangelija, sem vse povabil, naj v Kristusu črpajo milost, ki odrešuje in da moč v krščanskem pričevanju, v širjenju Božje besede, da bi lahko bila močna vernost teh narodov zvesta priča evangelija“, je še dejal sveti oče in Mariji zaupal sadove tega nepozabnega apostolskega potovanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...