Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež z mladimi v Paragvaju  (foto: Radio Vatikan)
Papež z mladimi v Paragvaju

Papež o Cerkvi v Latinski Ameriki

Svet | 18.07.2015, 13:28 Marjana Debevec

Papeževe tiskovne konference na letalu, ko se z mednarodnega potovanja vrača nazaj domov, so povzetek njegovega obiska, prav tako pa tudi vpogled v misel in srce papeža Frančiška. Novinarji so ga po 8-dnevnem obisku v Ekvadorju, Boliviji in Paragvaju med drugim vprašali, kako bi povzel svoje sporočilo Cerkvi v Latinski Ameriki. Povedal je, da so ga v vseh treh državah najbolj presenetili otroci oziroma mladina. To je živa Cerkev. Želel sem spodbuditi to mlado Cerkev, ki nas lahko veliko nauči, je pojasnil papež.

Za Evropo, ki ima demografsko rast praktično na ničli, je Latinska Amerika lekcija za to, da obrne smer in se ne boji mladih, je dejal papež na povratnem letu iz Paragvaja. »Cerkev v Latinski Ameriki ima veliko bogastvo: je mlada Cerkev, in to je zelo pomembno. Mlada Cerkev, ki ima neko svežino, tudi ni tako formalna. Poleg tega ima tudi bogato teologijo. Tej mladi Cerkvi sem želel vliti poguma in mislim, da nam ta Cerkev lahko veliko da,« je dejal papež, ki je bil močno ganjen, ko je videl, kako je bilo v vseh treh državah ob cestah veliko očetov in mamic z otroki, ki so kazali otroke. »Nikoli še nisem videl toliko otrok. To je lekcija za Evropo, kjer je upad rojstev zastrašujoč in kjer je tudi malo politik, ki podpirajo številčne družine.

V Paragvaju je več kot 70% prebivalcev mlajših od 40 let. Bogastvo tega ljudstva in te Cerkve je torej, da gre za živo Cerkev.« Papež je dodal, da ga globoko prizadene t. i. 'odmetavanje': otrok, ostarelih, zaradi pomanjkanja dela se izključuje mlade. Mladi narodi nam dajejo več moči, je še dejal Frančišek: »Za Cerkev, ki je mlada Cerkev, tudi z mnogimi problemi, bi rekel, da je sporočilo naslednje: ne se bati mladih in te svežine Cerkve. Mogoče gre včasih tudi za malo nedisciplinirano Cerkev, ampak sčasoma bo postala disciplinirana in nam bo dala veliko dobrega.«

Pred papežem so sedaj počitnice, a že septembra odhaja na novo, 9-dnevno potovanje na Kubo in v ZDA. Novinarje je zato zanimalo, kako sprejema mnenje nekaterih v ZDA, da je kritičen do ameriškega ekonomskega sistema. »Vsako kritiko je treba prejeti, preučiti in se pogovoriti o njej. Če ne stopim v dialog s tistimi, ki kritizirajo, nimam pravice izražati mnenja, je dejal in dodal, da bo v pripravi na obisk preučil te kritike, da se bo lahko pripravil na dialog.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...