Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Logo papeževega obiska na Kubi (foto: Radio Vatikan)
Logo papeževega obiska na Kubi

Kuba se pripravlja na papežev obisk

Svet | 17.07.2015, 11:53 Marjana Debevec

Še vedno odmeva papeževo potovanje v Južno Ameriko, medtem pa se na njegov apostolski obisk že pripravlja Kuba. V tej latinskoameriški državi se bo namreč sveti oče mudil pred obiskom ZDA in sicer med 19. in 22. septembrom. Obiskal bo tri tamkajšnje škofije. V Vatikanu so včeraj predstavil logo, ki bo spremljal papeževo srečanje v eni od škofij.

Na logu papeževega obiska Kube je upodobljena mitra s simboli mesta Holguín, prikazuje pa morje, mesto in hribe. Vsi trije namreč sestavljajo omenjeno območje. Na vrhu enega od hribov je upodobljen križ, simbol evangelizacije, medtem ko je v sredinskem delu kaktus, ki je tipičen za to področje – imenuje se 'tunas', po njem pa je ime dobil tudi del škofije.

Stavbe, cerkve in misijonske hiše, ki so prikazane v logu, predstavljajo mesta in kraje, kjer v tej pokrajini poteka življenje kubanskega ljudstva. Vzpetine v ozadju pa spominjajo na holguinsko hribovje. V spodnjem sredinskem delu mitre je napis: Papež Frančišek v škofiji Holguín, pod njim pa geslo apostolskega obiska na Kubi: Misijonar usmiljenja.

Poleg loga so na novinarski konferenci predstavili tudi načrt za ambon, ki ga bo papež uporabljal med mašo na Trgu revolucije v Holguínu. Gre za preprosto risbo, ki spominja na morske valove, ki obdajajo Kubo. Na sprednjem delu bo podoba Device Ljubezni iz Cobra – gre za 60-centimetrski kip, ki so ga iz morja leta 1612 rešili trije preprosti ribiči.

Papežev obisk v Holguínu bo kratek, vendar zelo intenziven. Osrednja dogodka bosta dopoldanska sveta maša, popoldne pa bo papež s hriba Loma della Cruz blagoslovil mesto. Pred Holguínom bo sveti oče obiskal Havano, za njim pa Santiago, od koder bo odšel v Združene države Amerike. Tam se bo mudil od 23. do 27. septembra ter nagovoril udeležence svetovnega srečanja družin v Filadelfiji.

Kubanski predsednik Raul Castro je v nagovoru pred narodno skupščino v Havani nedavni papežev obisk v Latinski Ameriki označil za dogodek zgodovinskega pomena. S svojimi sporočili za mir, enakost in okoljsko zaščito ter s pozivi k boju proti lakoti je cerkveni voditelj zbudil občudovanje in spoštovanje po vsem svetu, je po navedbah kubanskih medijev dejal Castro. Državni voditelj je poudaril, da bo Kuba Frannčiška v letošnjem septembru sprejela »z naklonjenostjo, spoštovanjem in gostoljubjem, kakor si tudi zasluži«.

Na programu so poleg srečanja z Raulom Castrom tudi bogoslužja v Havani, Santiagu de Cuba in Holguinu. Komunistično otoško državo je nazadnje leta 2012 obiskal Benedikt XVI.

Frančišek je podpiral diplomatsko približevanje ideoloških nasprotnikov Kube in Združenih držav Amerike. Obe državi sta po več kot polstoletni ohladitvi političnih odnosov v lanskem decembru napovedali vnovično vzpostavitev diplomatskih stikov in olajšave za potovanje med državama. Po obisku Kube bo Frančišek odpotoval v ZDA.

Vir: Radio Vatikan, Družina

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...