Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Vatikan: Sporazum z Iranom naj sproži tudi dialog za mir v Siriji

Cerkev po svetu | 16.07.2015, 13:13 Marta Jerebič

Ameriški predsednik Barack Obama se je v telefonskem pogovoru zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za pomembno vlogo njegove države pri dogovoru o iranskem jedrskem programu. Sogovornika sta ob tem izrazila željo po sodelovanju na drugih področjih, med drugim pri reševanju državljanske vojne v Siriji. Tudi Vatikan je izrazil upanje, da se bodo podobna pogajanja razširila na druga področja.

Tudi stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi nadškof Silvano Tomasi upa, da se bodo podobna pogajanja začela za druge države: »Sredi sedanjih zapletenih situacij na različnih koncih sveta, kjer prihaja do vedno novih izbruhov nasilja, nam dejstvo, da potrpežljivost, uporaba razprave in dobre volje vodijo v politični in operativni sporazum, daje upanje, da je možno tudi v drugih težavnih situacijah najti rešitev,« je povedal za Radio Vatikan.

Sporazum, podpisan po dolgih 12 letih pogajanj, po njegovih besedah kaže, da je dialog pot, ki je vedno odprta. »Kaže predvsem to, da dialog zmaga nad nasiljem. Prav tako pa tudi kaže, da obstaja upanje, da se lahko zdaj na nek način nadaljuje s prizadevanjem, da bi našli rešitev za konec nasilja v Siriji.«

Prizadevati si je treba za to, da bi na pogajanja prišli različni predstavniki in različne sile, ki so prisotne v Siriji, je dejal msgr. Tomasi in dodal, da je pot, ki jo je začrtal Iran, lahko pomembna tudi za druge islamske države, pri čemer pa je opozoril tudi na težavo, ki ostaja – na Bližnjem vzhodu gre med suniti in šiiti vedno za merjenje moči oz. kdo od njih bo imel politično in versko prevlado. Ta tekmovalnost bo ostala, vendar pa se ne sme spremeniti v oborožen spopad ali v izgovor za oboroževanje drugih akterjev izven države, ki prinašajo samo uničenje in smrt.

»S potrpežljivostjo in dobro voljo je mogoče iskati skupno pot, ki upošteva politične in ekonomske interese različnih vpletenih strani, da bi lahko prišli do razumnih in sprejemljivih rešitev,« je še dejal vatikanski predstavnik pri Združenih narodih v Ženevi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...