Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Policija (foto: Nika Gorenc)
Policija

Evropske policije skupaj uspešne v boju proti organiziranemu kriminalu

Slovenija | 10.06.2015, 16:57

Policije držav Evropske unije in zahodnega Balkana v Portorožu z dvodnevno konferenco končujejo 20 mesecev trajajoč projekt boja proti organiziranemu kriminalu. Projekt je bil operativno naravnan, v tem času je bila zasežena večja količina prepovedanih drog in razbitih več kriminalnih združb.

Nosilec projekta, ki ga je sofinancirala Evropska unija, je bila Avstrija, cilj je bil vzpostaviti mednarodno policijsko sodelovanja na resničnih primerih. Po ocenah direktorja avstrijske kriminalistične policije Franza Langa je bil projekt zelo uspešen. "Kriminal, še posebej organiziran kriminal, se širi po vsej Evropi. Številne kriminalne združbe prihajajo iz jugovzhodne Evrope, še posebej iz držav zahodnega Balkana. Poiskati smo morali strategije in taktiko, kako se spopasti s tem. To je mogoče narediti na več načinov, a osnovno vodilo je, da je treba delati skupaj, na isti ravni, z ramo ob rami."

Projekt je obsegal približno 40 delavnic o 14 konkretnih kriminalističnih preiskavah. V njih je bilo zaseženih 30 kosov orožja, 1100 kilogramov heroina, 165 kilogramov kokaina, tona konoplje, 80.000 cigaret in 16,2 tone anhidrida ocetne kisline, ki je predhodna sestavina za pridelavo heroina. Protipravna premoženjska korist kriminalnih združb je ocenjena na več milijonov evrov. Skupno so policisti evropskih držav razkrinkali 14 kriminalnih združb, razrešili 40 primerov ropov in deset vlomov. "To je na kratko o rezultatih, kako naprej. Najti moramo načine, da delamo skupaj, tako kot smo to počeli v tem projektu," je povedal vodja projekta Andreas Holzer.

Slovenska policija je sodelovala v petih skupnih preiskavah. Branko Japelj z generalne policijske uprave je kot dodano vrednost projekta poudaril prav sodelovanje na operativni ravni. "V preteklosti je bilo več takih projektov, ko se je več ali manj vse odvijalo na nivoju menedžmenta, operativci pa so pač imeli premalo stika med seboj." Slovenija je tranzitna država za mednarodni kriminal, obenem ima relativno majhno kriminalistično policijo. "Nismo tako veliki in nimamo takih resursov, kot jih imajo večje države," je Japelj pojasnil smisel sodelovanja v takšnih projektih.

Slovenija, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.