Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nadškof Hočevar: Papežev obisk v Sarajevu naj bo motor dialoga

Svet | 08.06.2015, 13:46

Apostolsko potovanje papeža Frančiška v Bosni in Hercegovini še naprej odmeva. Ni jih malo, ki ocenjujejo, da je obisk svetega očeta v tej ranjeni državi zgodovinski in je pustil globok vtis. Med njimi je beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Želi, da bi bil ta močan dogodek pravi motor pogovora in skupnega iskanja. Če katoličani ne bomo dobri voditelji dialoga in se ne bomo znali srečevati z ostalimi, tako je poudaril nadškof Hočevar, ne bomo znali odkrivati svojega bogastva.

Nadškof Hočevar se je v Sarajevu udeležil že molitvenega bdenja za uspeh obiska papeža Frančiška v Bosni in Hercegovini, z njim je bil ob oltarju med sveto mašo na stadionu Koševo, pozdravil pa je tudi mlade, ki so pričakali svetega očeta v nadškofijskem centru Janeza Pavla II. v prestolnici države. Kot je ocenil nadškof Hočevar, so bile pri nekaterih srečanjih bolj pomembne same vsebine, pri srečanju z mladimi pa so bila v ospredju predvsem čustva. “To ne pomeni, da ni bilo veliko vsebine. A poudarki so bili takšni, da so vplivali predvsem na naše razpoloženje, našo voljo, naše navdušenje.”

Po besedah nadškofa Hočevarja je središčnega pomena vedno sveta evharistija. Povezala je vse ljudi, bila je preprosta, lepa in bogata. “Mene še posebej prevzameta skromnost in zbranost svetega očeta, ki mašuje tako, kot da ne bi videl sveta okoli sebe. To je isti papež, ki je nato razigran, vesel, nasmejan in se zna tako prisrčno pogovarjati z mladimi.”

Geslo obiska svetega očeta v Bosni in Hercegovini je bilo: “Mir z vami.” Med kratko, a sporočilno pridigo pri sveti maši, ki se je dotaknila številnih, je papež Frančišek jasno poudaril: “Nikoli več vojne!” Beseda mir ima po besedah nadškofa Hočevarja v tej državi, ki jo je močno prizadela vojna v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, poseben pomen. Spomnil je, da tu živijo Hrvati, ki so katoličani, Srbi, ki so pravoslavni kristjani, in Bošnjaki, ki so muslimani, ter še več ostalih manjšin. “Vsa ta različnost potrebuje mir kot vezivo, ki jo med seboj povezuje. To je želel sporočiti sveti oče, zato je tako poudarjal, da smo vsi sinovi in hčere istega Očeta.” Nadškof Hočevar meni, da je papež Frančišek med obiskom v Bosni in Hercegovini to pokazal z lastnim zgledom. S tem je še posebej Katoliški Cerkvi v tej državi dal novo moč, ki lahko človeštvo usmeri v boljšo prihodnost. Kot je dodal, jo je želel spodbuditi, naj živi evangelij. “Da se znamo približati vsem ljudem, da se znamo z njimi pogovarjati tako, da s svojim življenjem predstavimo prave vrednote in tudi zelo poslušamo ostale.” Srečanje z ostalimi religijami je namreč pomembno tudi za to, tako nadškof Hočevar, da bi še naprej odkrivali bogastvo svoje vere.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.