Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež Frančišek s pozivom mladim o miru sklenil potovanje v BiH

Cerkev po svetu | 06.06.2015, 20:50

Papež Frančišek je obisk v Sarajevu sklenil s srečanjem z mladimi v Škofijskem mladinskem centru v Sarajevu, poimenovanem po papežu Janezu Pavlu II. Tja ni prišel s papamobilom ampak je uporabil alterntivno sredstvo.

V centru ga je pričakalo več kot 800 mladih, pravoslavnih, katoličanov in drugih, medtem ko je večina mladih zaradi prostorske stiske ostala zunaj.Papežu so mladi najprej pripravili zanimiv glasbeno plesni sprejem.Mlad par je potem spregovoril, kako se trudi po svojih močeh graditi boljšo družbo in državo.

Potem pa je papež Frančišek spet presenetil, saj je odgovoril na štiri vprašanja iz občinstva mladih. Darko ga je vprašal, če drži, da že dolgo ne gleda televizije in kakšno je njegovo mnenje o internetu.

Papež je dejal, da bi morali televizijski producenti pripravljati vsebine, ki bi ljudem pomagale, da se pripravijo na življenje, ki utrjujejo resnične vrednote. Hkrati pa je sveti oče pokazal na našo odgovornost in ta je v tem, da znamo izbirati programe. Če kakšen program ni v redu, če uničuje vrednote, ga je potrebno preprosto ugasniti.

Sveti oče je v odgovoru še opozoril na pokvarjeno domišljijo, ki uničuje dušo. »Če ti, ki si mlad, postaneš zasvojen z računalnikom, postaneš suženj. Če z računalnikom iščeš grde stvari, izgubiš dostojanstvo. Z uporabo interneta je podobno, je še dejal papež. To je lahko čudovito izobraževalno orodje, uporabniki pa se morajo izogibati slabim vsebinam, ki jih ranijo.

Papež Frančišek je nato odgovoril še na nekaj vprašanj ter z balkona mladinskega centra, pozdravil in kratko nagovoril vse tiste mlade, ki so čakali zunaj. V zrak so kot simbol miru spustili goloba, papež je blagoslovil vse zbrane in jih opozoril da "Vsi smo bratje in sestre, vsi imamo istega Boga, zato naj nikoli ne bo ločitev med vami:... Bratstvo in enotnost"

Papež z mladimi iz BiH

"Če ti, ki si mlad, postaneš zasvojen z računalnikom, postaneš suženj. Če v računalniku iščeš grde stvari, izgubiš dostojanstvo. Torej uporabljajte televizijo in računalnik toliko, da vam bo dobro delo."

"Vi ste prva generacija po vojni. Vi ste cvetovi pomladi, ki hočejo cveteti ter se nočejo vračati nazaj k uničevanju. Vi ste za ustvarjanje novih mostov… graditev miru. Vsi vi imate isto Darkovo izkušnjo. 'Nismo jaz in oni, ampak jaz in mi in to pomeni graditi mir. Zares vzvišeno poklicanost imate in ta je, da nikoli ne gradite zidov ampak mostove. To je to veselje, ki ga vidim v vas."

"Če služi (most) svojemu namenu povezuje, ko pa most postane prepovedan, se začne razkrajati mesto… Zato od vas, prve generacije po vojni pričakujem poštenost, ne hinavščino in pa da ustvarjate mostove za srečevanje, za ustvarjanje bratstva."

Več

Po zelo dolgem zgodovinskem dnevu v Sarajevu, je papež odšel na letališče. Nanj je že čakalo letalo, da ga odpelje nazaj v Rim. Polet je trajal manj kot dve uri na njem pa je papež odgovarjal na novinrska vprašanja.

Papež s predstavniki oblasti v BiH

Mir in sloga med Hrvati, Srbi in Bosni, ter med verskimi skupnostmi gre preko meja države. Po papeževih besedah naj bi pričevali, da je sodelovanje med narodi in verstvi mogoče; da lahko prinese prave rešitve na probleme in da je mogoče ozdraviti tudi najgloblje rane. "To upanje sem videl v otrokih, ki sem jih pozdravil na letališču; pravoslavni, muslimani, katoličani, ki nam prinašajo upanje", je dejal papež, ki je znova poudaril pomen sodelovanja tudi med politčnimi predstavniki. Ti naj bi bili prvi služabniki njihovih skupnosti. Po papeževih besedah je za mirno sožitje pomembna tudi pravica do verske svobode.

Več 

Papež daroval mašo na stadionu Koševo

„Bog sanja mir, mir je Božji načrt za človeštvo, za zgodovino, z vsem stvarstvom. In je načrt, ki vedno naleti na nasprotovanje s strani človeka in hudiča. Tudi v našem času sta hrepenenje po miru in prizadevanje, da bi ga gradili, v nasprotju z dejstvom, da v svetu potekajo mnogi oboroženi spopadi. Gre za neke vrste tretjo svetovno vojno, ki se odvija 'po koščkih'; in v kontekstu globalne komunikacije zaznavamo ozračje vojne.“

Več

Papež duhovnikom, redovnikom in redovnicam o odpuščanju

„Če človek, ki se je posvetil Gospodu, ne zna odpustiti, ne služi ničemur“, je poudaril in dodal, da ni težko odpustiti nekomu, s katerim se skregal, ali je slabo govoril o tebi, tistemu, ki te muči in te hoče ubiti, pa je težko odpustiti. Prav ti pričevalci pa pridigajo o tem, kako to storiti. Druga beseda mu je ostala tudi o 120 dneh, ki jih je redovnik preživel v taborišču. Duh sveta nas spodbuja, da bi pozabili trpljenje naših prednikov, je poudaril. V taborišču je bila vsaka minuta mučenje: živeti vsi skupaj, umazani, brez hrane in vode. „In mi se pritožujemo, če nas boli zob, ali pa ko hočemo imeti TV v svoji sobi, ali pa opravljamo predstojnico, če obrok ni ravno najboljši. Ne pozabite prosim pričevanj teh vaših prednikov. Pomislite, koliko so pretrpeli“, je dejal sveti oče in dodal: „Pomislite na tistih 6 litrov krvi, ki jih je prejel duhovnik po mučenju. Živite življenje dostojno križa Jezusa Kristusa“.

Več

Papež s predstavniki verskih skupnosti

Po papeževih besedah je že to srečanje med pripadniki različnih verstev znamenje želje po bratstvu in miru, ki ga živijo v vsakodnevnem sodelovanju. Posebej je pohvalil svet za medverski dialog, ki zbira muslimane, Jude in kristjane. Zatem pa je spomnil je na krvavo vojno, ki jih je razdelila razdelile. Prav medverski svet je sad te vojne in želje po dialogu. Slednji je dolžnost vsakega vernika, je poudaril papež. Dialog je po njegovih besedah najprej pogovor o človeškem življenju, še preden razpravljajo o večjih zadevah. Skupaj naj bi se naučili živeti, se spoznati in se spoštovati. V dialogu gre torej za medsebojno poznavanje, duhovno skupnost in podelitev velikih moralnih vrednost: pravičnosti, svobode in miru.

Več

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.