Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Srečanje papeža s predstavniki drugih verskih skupnosti

Cerkev po svetu | 06.06.2015, 18:31

V bližini katedrale je mednarodni frančiškanski študentski center, kjer je potekalo ekumensko in medversko srečanje. Najprej so ga pozdravili predstavniki od vseh štirih verskih skupnosti: katoliške, muslimanske, pravoslavne in judovske. Zagotovili so mu, da želijo po težkih vojnih preizkušnjah prispevati k mirnemu sožitju in dialogu. Papež pa je poudaril, da je to srečanje znamenje želje po bratstvu in miru, ki ga že živijo v vsakodnevnem sodelovanju.

Prisotni so bili predstavniki muslimanske, katoliške, pravoslavne in judovske skupnosti.

Po papeževih besedah je že to srečanje med pripadniki različnih verstev znamenje želje po bratstvu in miru, ki ga živijo v vsakodnevnem sodelovanju. Posebej je pohvalil svet za medverski dialog, ki zbira muslimane, Jude in kristjane.

Zatem pa je spomnil je na krvavo vojno, ki jih je razdelila razdelile. Prav medverski svet je sad te vojne in želje po dialogu. Slednji je dolžnost vsakega vernika, je poudaril papež. Dialog je po njegovih besedah najprej pogovor o človeškem življenju, še preden razpravljajo o večjih zadevah. Skupaj naj bi se naučili živeti, se spoznati in se spoštovati. V dialogu gre torej za medsebojno poznavanje, duhovno skupnost in podelitev velikih moralnih vrednost: pravičnosti, svobode in miru.

Dialog nam pomaga graditi družbo na medsebojni strpnosti in spoštovanju, je dejal papež. Zato se ne more omejiti samo na nekatere ljudi, ampak se mora razširiti na vse vernike. To še posebej vključuje mlade, ki so poklicani graditi prihodnost tega naroda. Nujna pa je oblikovana lastna identiteta, sicer je dialog lahko škodljiv, je opozoril sveti oče. Opogumil jih je na njihovi poti dela za mir, saj so verski voditelji prvi nosilci miru. „Katoliška Cerkev vas bo v vsem podpirala in vam je na razpolago“, je dejal sveti oče. Poudaril je, da je pred njimi še dolga pot, zato jih je opogumil, naj ne izgubijo poguma pred težavami in gredo vedno naprej. Povabil jih je, naj se pustijo očistiti Bogu, ki je vir njihovega miru, je tisti, ki nam daje sedanjost in prihodnost.

Spomnil je, da je to mesto postalo simbol vojne, danes pa lahko postane znamenje edinosti, kraj, kjer razlike ne bodo grožnja, ampak bogastvo in priložnost za skupno rast. Za svet nasilja je lahko prav Sarajevo znamenje, da je mogoče živeti skupaj drug ob drugem v skupnem človeštvu in skupaj graditi svet miru in bratstva. Mogoče je živeti skupaj in delati za mir, je zatrdil papež. Ob sklepu jim je zagotovil svoje molitve za ta njihova prizadevanja in jim blagoslovil.

Zatem so skupaj zmolili molitev k večnemu Očetu, s prošnjo za mir.

Center, kjer je potekalo srečanje, je bil zgrajen za frančiškanske hrvaško govoreče študente, vendar pa je temu namenu služil le med letoma 1942 in 1945. Po drugi svetovni vojni je bila stavba nacionalizirana in bila do leta 1992 sedež Fakultete za agronomijo. Med zadnjo vojno je bila večkrat uničena, zato so jo zgradili na novo, služila pa naj bi za izobraževalne, karitativne in kulturne dejavnosti, ki bi okrepile človeške in verske vrednote.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.