Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež na srečanju s predstavniki oblasti BiH

Svet | 06.06.2015, 10:00

Sprejemu na letališču je sledil vljudnostni obisk pri predsedstvu države ter srečanje s predstavniki oblasti v predsedniški palači.

Le-ta je bila zgrajena leta 1884 po načrtih arhitekta Josipa Vancasa, ki je načrtoval tudi sarajevsko katedralo in frančiškansko cerkev sv. Jožefa. Predsedstvo Bosne in Hercegovine je tričlansko, sestavljajo ga predsedniki iz treh etničnih skupin. Trenutno mu predseduje srbski predstavnik, Mladan Ivanić. Poleg njega sta svetega očeta sprejela tudi hrvaški član, Dragan Čović, ki je papeža povabil v Sarajevo med obiskom v Vatikanu 15. decembra lani, ter bošnjaški predstavnik Bakir Izetbegović.

Ivanić je papežu zatrdil, da so se kot država odpravili na pot medsebojnega sodelovanja in za vedno za seboj pustili neskladja. Hkrati pa je izrazil upanje, da bo papež njihovi deželi prinesel upanje na še lepše sožitje.

Papež je povedal, da je zanj veselje biti v tej deželi, ki je toliko pretrpela; v deželi, ki je iz kulture vojne in nasilja prešla v kulturo srečanja. Poudaril je pomen komuniciranja in vrednotenja tega, kar nas povezuje. Razlike pa naj bi bile priložnost za medsebojno rast. Po njegovih besedah je nujno medsebojno zaupanje, da bi lahko mladim rodovom prenesli pristne vrednote in gledali z upanjem v prihodnost.

Povedal je, da je prišel kot romar miru in dialoga. Po zgodovinskem obisku papeža Janeza Pavla II. je izrazil veselje nad napredkom v državi. Vendar pa se po njegvoih besedah ne smejo zadovoljiti s tem, kar so dosegli, ampak nadaljevati na poti medsebojnega spoštovanja.

Pri tem pa je potrebna bližina in sodelovanje z mednarodno skupnostjo, še posebej z Evropsko unijo. Bosna in Hercegovina je namreč po papeževih besedah del Evrope.

Mir in sloga med Hrvati, Srbi in Bosni, ter med verskimi skupnostmi gre preko meja države. Po papeževih besedah naj bi pričevali, da je sodelovanje med narodi in verstvi mogoče; da lahko prinese prave rešitve na probleme in da je mogoče ozdraviti tudi najgloblje rane. "To upanje sem videl v otrokih, ki sem jih pozdravil na letališču; pravoslavni, muslimani, katoličani, ki nam prinašajo upanje", je dejal papež, ki je znova poudaril pomen sodelovanja tudi med politčnimi predstavniki. Ti naj bi bili prvi služabniki njihovih skupnosti. Po papeževih besedah je za mirno sožitje pomembna tudi pravica do verske svobode.

Ob sklepu je papež Frančišek še zatrdil, da je Cerkev pripravljena dati svoj prispevek h gradnji prihodnosti naroda, pa tudi k sodelovanju med vsemi. Sveti sedež si želi, da bi Bosna in Hercegovina končno našla pot pomladi. Boga pa je prosil miru za Sarajevo in za vso Bosno in Hercegovino.

Papež je ob odhodu iz predsedniške palače pozdravil skupino ljudi, ki so pričakali in jim v hrvaščini dejal: Mir vama!

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.