Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina (foto: Ingimage)
Družina

Kako bo sinoda odgovorila na težave zakoncev?

Slovenija | 05.05.2015, 09:21 Marjana Debevec

Cerkev po svetu se pospešeno pripravlja na sinodo o družini. Eno od odprtih vprašanj je, kako pastoralno pomagati zakoncem, ki so po ločitvi v novi zvezi. Prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Ludwig Müller, je v pogovoru za francosko katoliško revijo La Vie komentiral predlog kardinala Kasperja, ki je predstavil hipotezo, da bi pomagal posameznikom v partnerski zvezi, ki po merilih Cerkve ni zakramentalna.

„Vsi smo enotnega mnenja, da želimo svojim bratom in sestram, ki jih ta položaj zadeva, po svojih najboljših močeh pomagati. Toda nauk Cerkve ni zgolj teorija, pač pa temelji na zvestobi Božji besedi. Zakonska zveza med dvema krščenima osebama je resnično zakrament, objektivna stvarnost“, je dejal kardinal Müller. Dodal je še, da je nemogoče razvezati zakramentalno sklenjeni zakon z vsemi elementi, ki ga določajo. „Kot prefekt Kongregacije za nauk vere moram predstavljati ta cerkveni nauk“, je dejal in dodal, da Cerkev zakramentalnosti svetega zakona ne more spremeniti: zakonca si obljubita, da si bosta zvesta do smrti.

Razprava o težavah znova civilno poročenih zakoncev pa nikakor ni osrednja tema bližajoče se škofovske sinode. Veliko večji poudarek bo namenjen dejstvu, da je zakonska zveza temelj civilne družbe in skupnosti Cerkva, to temeljno razsežnost pa je po besedah kardinala Müllerja nujno potrebno znova oživiti. Sprememba, do katere želi privesti sinoda, je namreč okrepiti preroško moč Cerkve. „Sklepanje kompromisov bi bilo za nas seveda dosti lažje, toda vselej ni mogoče, nauk Cerkve prilagoditi našim sekulariziranim deželam, še manj pa je mogoče sprejeti površinsko krščanstvo“, je dejal.

V nekaterih evropskih deželah so kristjani sicer krščeni, verni in dejavni pa niso, je dejal kardinal, saj ne sprejmejo bistva krščanstva, ki bi privedlo do spremembe v razmišljanju in vedenju, do spreobrnjenja. „Dovolj je pogledati število nebirmanih krščencev v naših deželah, ali pa naraščanje števila splavov, in hitro lahko ugotovimo, da je obstoj površinskega krščanstva naša stvarnost“, je še povedal.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...