Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Rižarna (foto: spletna stran muzeja)
Rižarna

Spomin na Jožeta Golca in njegove bližnje

Slovenija | 11.04.2015, 17:44 Tone Gorjup

V tržaški Rižarni so se dopoldne spomnili časnikarja in obveščevalca Jožeta Golca in njegovega kurirja Rafaela Požarja, ki so ju 4. aprila pred 70 leti tam umorili in sežgali nacisti. Slovesnost je bila namenjena tudi vsem tistim, ki so izgubili življenje, ker so bili Golčevi sodelavci, prijatelji ali samo slučajni znanci. Gre za pobudo nekaterih njihovih svojcev in časnikarja Iva Jevnikarja, ki je raziskoval njihovo usodo.

Slovesnost pred spomenikom na dvorišču nekdanjega taborišča je vodil vojaški vikar v Slovenski vojski msgr. Jože Plut, ki je imel tudi krajši bogoslužni obred za pomorjene. Po nagovoru in polaganju cvetja so zbrani v manjši dvorani prisluhnili Ivu Jevnikarju ki je predstavil lik Jožeta Golca in ozadje omenjenega procesa.

Jože Golec, ena izmed nacističnih žrtev na tržaškem, je bil rojen v Polju ob Sotli maja 1901; tam je končal ljudsko šolo. Gimnazijo je začel v škofovih zavodih v Ljubljani in jo končal v Mariboru. Zaposlil se je kot novinar pri tedniku Slovenski gospodar, ki ga je urejal njegov brat duhovnik Januš Golec, pozneje pa pri Slovencu, kjer je urejal mariborsko kroniko. Že pred vojno je navezal stike s protinacistično obveščevalno mrežo, ki sta jo vodila slovenski diplomat Vladimir Vauhnik in hrvaški častnik Ante Anić. Ob prihodu Nemcev v Maribor je pobegnil v Trst, kjer je prevzel vodenje tamkajšnje postojanke britanske obveščevalne mreže. Nemška policija je v začetku jeseni 1944 mrežo odkrila in zaprla Jožeta Golca ter številne njegove sodelavce in znance; med njimi je bil med drugim slikar Zoran Mušič ter več duhovnikov od p. Placida Corteseja do Petra Šorlija. Po zaslišanjih in mučenjih so nekatere usmrtili že v Trstu, druge pa poslali v razna taborišča, ki so jih preživeli le redki. Kot zadnjega so v tržaški Rižarni v tednu po veliki noči 1945 usmrtili Jožeta Golca in njegovega kurirja Rafaela Požarja.

Slovenija, Svet, Sprava 2012
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.