Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Zbirka ljudskih pesmi iz Zilje (foto: Matjaž Merljak)
Zbirka ljudskih pesmi iz Zilje

Spomenik ljudski pesmi v Zilji

| 04.05.2015, 11:30 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza, Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik, Javni sklad za kulturne dejavnosti in KD Mohorjan so izdali zbirko »Dr bә Zila kna biva« (Ko bi le Zila ne bila). Gre za ljudske pesmi z Zilje iz zapuščine zborovodje Lajka Milisavljeviča. Knjigo so predstavili tudi na nedavnih 13. Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani.

Dragoceno dokumentarno publikacijo, spomenik slovenski pesmi so predstavili uredniki. Martin Kuchling je povedal, da so v zbirki zbrane avtentične ljudske pesmi, ki jih je Lajko Milisavljevič dolga desetletja zbiral na Zilji. Marsikaj je že sam pripravljal za izdajo, ostalo so obdelali z Egijem Gašperšičem in domačini iz Zilje. Zbirka je nastajala skoraj deset let, a je zato toliko natančneje obdelana. Dediščino Lajka Milisavljeviča so predstavili najbolje možno. Krščanska kulturna zveza KKZ je vesela, da je lahko sodelovala pri tem projektu, je dejal Kuchling in to je lep kamenček v mozaiku drugih zbirk, ki jih je KKZ v zadnjih letih izdajala.

Naslovnica zbirke ljudskih pesmi iz Zilje
Naslovnica zbirke ljudskih pesmi iz Zilje © Matjaž Merljak
Mag. Martina Piko-Rustia je tudi spregovorila o knjigi in izzivih, najprej pa o delu Lajka Milisavljeviča na Koroškem. Kot je dejala, je njegovo ime tesno povezano z ohranjanjem slovenske ljudske pesmi na Koroškem ... Tja prišel konec 60-ih let, nato jo je redno obiskoval do leta 2002, ko je na poti na Koroško doživel usodno nesrečo. Leta 1974 je ustanovil MePZ Rož in z njim izvedel številne tematske koncerte … Ob vsakem so izšle brošure, ki jih je skrbno pripravil.

Leta 1999 je v sodelovanju KKZ in SNI Urban Jarnik je izšla zgoščenka Eno pesem hočmo peti s koledovanjskimi pesmimi skozi letni čas. S tem je opozoril na pomembno koroško kulturno in pesemsko dediščino. Posebnost teh pesmi je, da jih je snemal v živo, ker je hotel zajeti ves kontekst ob koledovanju … Hotel je dati tem skupinam priznanje in spodbudo, da pesem ohranjajo. Po smrti Lajka Milisavljeviča je vse gradivo prejela KKZ z obljubo, da ga objavi.

Nužej Tolmajer je najprej spregovoril o zboru Lipa zelenela je, ki je zapel na tej predstavitvi. Lajko Milisavljevič je spoznal dr. Franceta Cigana, ki mu je začel predstavljati svoje delo na terenu in tako se je navdušil in začel hoditi na Ziljo. Zaradi ljubljanske registrske tablice je doživel napade, zato so ga kasneje na teren vozili koroški rojaki. Sredi dela ga je doletela nesreča.

Tolmajer je izrazil željo, da bi še ljudska pesem Roža in Podjune na tak način kot Zilja zagledala luč sveta.

Tolmajer, Piko-Rustja in Kuchling
Tolmajer, Piko-Rustja in Kuchling © Matjaž Merljak

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk) Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk)

V Kopru danes prvič Pohod za življenje

Letos prvi tudi v Kopru pripravljajo Pohod za življenje, ki bo potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek! Začel se bo danes ob 11. uri pred Taverno. Pogovarjali smo se s koordinatorjem ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...