Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ban Ki Moon se zelo veseli papeževe okrožnice o okolju

| 02.05.2015, 15:00 Petra Stopar

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v torek v Vatikanu odprl konferenco o podnebnih spremembah, ki jo je gostila papeška akademija znanosti. Pred tem se je sestal s papežem Frančiškom, s katerim je spregovoril o skorajšnji okrožnici, ki bo posvečena okolju. Ban pričakuje izraz moralne podpore svetega očeta pri političnem boju proti podnebnim spremembam.

Generalni sekretar OZN Ban Ki Moon je na konferenci o podnebnih spremembah v Vatikanu izrazil veselo pričakovanje okrožnice, saj bo ta po njegovem mnenju svetu sporočila, da je „varovanje našega okolja nujna moralna obveza ter sveta dolžnost vseh ljudi z vero in z vestjo“. Kot je dejal, je „odločilnega pomena, da ljudje in njihovi voditelji v prihodnjih mesecih slišijo močan moralni glas Cerkve“.

Predsednik papeškega sveta za pravičnost in mir kardinal Peter Turkson je govoril o potrebi po spremembi miselnosti, kar zadeva človekovega ravnanja z zemljo. Po njegovih besedah se moramo „odmakniti od lahkomiselne želje po gospodarski rasti in zagledanosti v nabiranje dobičkov ter se učiti, da skupaj delamo za trajnostni razvoj“. To pa tako, da „povezujemo gospodarski razcvet z vključevanjem družbe in varovanjem narave“.

Poleg papeževe okrožnice bo okolju posvečen tudi vrh Združenih narodov v septembru, ko naj bi svetovni voditelji potrdili program razvoja po letu 2015. Na tem vrhu bo zbrane nagovoril tudi papež, kar bo prvi takšen nagovor papeža na delovnem srečanju Združenih narodov. Svetovni voditelji pa se bodo na temo podnebnih sprememb sestali tudi novembra in decembra v Parizu.

Kardinal Turkson je na konferenci tudi poudaril, da morajo najbogatejša ljudstva na svetu nositi večino bremena pri odpravljanju posledic podnebnih sprememb. Za prispodobo je podal deset ljudi, ki hodijo po puščavi in dva od njih popijeta polovico zaloge vode. Potemtakem imata prav onadva moralno dolžnost, da prva poiščeta oazo in najprej tja odpeljeta preostale žejne.

Ban se je v izjavi za medije v Vatikanu dotaknil tudi krize beguncev, ki umirajo pri prečkanju Sredozemskega morja, in pozval k iskanju politične rešitve za Libijo, iz katere prihaja največ prebežnikov.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...