Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Turčija zaradi papeževe uporabe besede genocid odpoklicala svojega veleposlanika

Cerkev po svetu | 13.04.2015, 10:16 Marta Jerebič

Turčija je odpoklicala svojega veleposlanika pri Svetem sedežu, potem ko je papež Frančišek med včerajšnjo mašo v Vatikanu poboj milijon in pol Armencev pred 100 leti označil za prvi genocid 20. stoletja. Turčija, ki se ne strinja, da je šlo med letoma 1915 in 1917 za genocid, je na pogovor poklicala tudi apostolskega nuncija v Ankari, msgr. Antonia Lucibella, in mu izrazila nezadovoljstvo nad papeževimi besedami. Frančišek je med mašo opozoril še na druga dva genocida 20. stoletja, ki sta ju izvedla nacizem in stalinizem, ter na druge poznejše množične poboje, ki so se zgodili v Kambodži, Ruandi, Burundiju ter Bosni in Hercegovini.

Po papeževih besedah je naša človeška družina v preteklem stoletju prestala tri množične in nepredstavljive tragedije. »Prva, ki na splošno velja za prvi genocid 20. stoletja, je zadela armensko prebivalstvo," je dejal Frančišek, pri čemer je citiral izjavo, ki sta jo podpisala papež Janez Pavel II. in armenski patriarh leta 2001.

Turčija se je ostro odzvala. Zunanji minister je papeževo uporabo besede genocid označil za "neutemeljeno" in "daleč od zgodovinske resničnosti". Na tviterju je zapisal, da verske oblasti niso kraj za spodbujanje jeze in sovraštva z neutemeljenimi očitki. Država je odpoklicala svojega veleposlanika v Vatikanu in na zagovor poklicala nuncija v Turčiji.

Aretacije in poboji približno 2000 armenskih voditeljev so se začeli 24. aprila 1915 v Istanbulu in v manj kot letu dni so več sto tisoč Armencev nasilno razselili, zasegli njihovo premoženje in številne ubili. Turčija vztraja, da je 500.000 Armencev umrlo v spopadih in zaradi stradanja ter kategorično zavrača oznako genocida. Dogodki so pogosto predmet spora tudi med Turčijo in Zahodom. Armenski genocid je sicer uradno priznalo le 22 držav, med njimi Rusija, Francija, Italija, Nemčija, Kanada in Argentina.

A papež ni opozoril samo na tri tragedije 20. stoletja. »Žal še tudi danes slišimo zadušen in preslišan krik številnih naših nemočnih bratov in sester, ki so zaradi svoje vere v Kristusa ali zaradi svoje etnične pripadnosti javno in kruto ubiti, obglavljeni, križani, živi zažgani, ali pa prisiljeni zapustiti svojo domovino.«

Tudi danes doživljamo neke vrste genocid, ki ga povzroča splošna in kolektivna brezbrižnost, je poudaril papež in dodal, da je skrivati ali zanikati zlo, isto kot pustiti, da rana brez zdravljenja še naprej krvavi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...