Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

85. generalno zasedanje Evropske konference katoliških šol

| 07.03.2015, 15:13 Rok Mihevc

V petek in soboto je v Portu na Portugalskem potekalo 85. generalno zasedanje Evropske konference katoliških šol. Slovenska škofovska konferenca je ena izmed 28 članic organizacije, ki v letošnjem letu praznuje 40 let svojega delovanja. Člani konference zastopajo katoliško šolstvo v 26 državah Evrope, v katerega je vključenih skoraj 9 milijonov otrok, ki obiskuje preko 34.000 šol.

Situacija v različnih državah se med seboj zelo razlikuje, saj je med članicami tudi nekaj organizacij s pretežno protestantskih, pravoslavnih ali muslimanskih okolij. Prav tako se zelo razlikuje obseg katoliškega šolstva. Slovenija se uvršča med države z najnižjim odstotkom in absolutnim številom otrok v katoliških šolah. Tako je precej bliže Švedski, kjer je v katoliških šolah manj kot 800 otrok kot denimo Franciji na drugem koncu, kjer katoliške šole obiskuje preko 2 milijona otrok.

Na srečanju je bil tudi Marko Weilguny: "Tema tokratnega srečanja je bila namenjena nadaljnji obravnavi dokumenta Vatikanske kongregacije za katoliško vzgojo, ki ga je objavila konec leta 2013 »Vzgoja in izobraževanje za medkulturni dialog v katoliških šolah« s podnaslovom »Življenje v harmoniji za civilizacijo ljubezni«. Medkulturni in medreligijski dialog ter prakse posameznih držav na tem področju predstavljata eno pomembnejših področij dela Konference v zadnjem času."

"Poleg tega je bilo na srečanju precej pozornosti namenjene tudi pripravam na veliko srečanje konec leta v Rimu, ko bosta evropska in svetovna organizacija skupaj pod vodstvom in koordinacijo Kongregacije za katoliško vzgojo slovesno obeležile 50-letnico koncilskega dokumenta Gravissimum educationis in 25-letnico apostolske konstitucije Ex Corde Ecclesiae. Novembra se na srečanju v Rimu pričakuje preko 2.000 predstavnikov različnih izobraževalnih organizacij s celega sveta, ki se ga bo udeležil tudi papež Frančišek."

Kot običajno so se na srečanju seznanili tudi z razvojem dogodkov in situacij katoliških šol v evropskih državah. "Posebno pozornost smo namenili organizaciji gostiteljici, Portugalski. Čeprav je število katoliških šol precej večje kot v Sloveniji, smo lahko videli, da so izzivi s katerimi se soočajo precej podobni izzivom pred slovenskimi katoliškimi šolami. Salazarjeva diktatura se je na svoj način vsiljevala v strukture katoliške cerkve in tako tudi na katoliškem šolstvu pustila sledi, ki bi jih lahko na nek način primerjali z dediščino, ki jo v Sloveniji čutimo kot posledico komunizma. Financiranje šol je urejeno na podoben način, status katoliških šol v družbi pa je prav tako primerljiv. Ob vsej različnosti in pestrosti držav Evrope je tako lepo videti, da so določeni izzivi, s katerimi se srečujemo vendarle skupni. Še lepše pa je videti, da je skupna tudi vizija, da lahko v medsebojni podpori skupaj načrtujemo prihodnje aktivnosti in da pripadamo skupnemu občestvu katoliške Cerkve."

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...