Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Pobeg v naravo... (foto: ARO)
Pobeg v naravo...

Gozd in hortikulturna terapija

| 18.02.2015, 15:40 Blaž Lesnik

Ali ste vedeli, da lahko v skandinavskih deželah zdravnik nekomu, ki boleha za sindromom izgorelosti predpiše nekaj tednov gibanja v naravi pod vodstvom različnih strokovnjakov? S tem so začeli na Švedskem, kjer to možnost nudijo zlasti menedžerjem, ki trpijo za omenjenim sindromom. Kot pravi naš gost prof. dr. Janez Pirnat je po eni strani zanimivo, kaj vse narava omogoča, po drugi pa je to tudi alarm, v kakšni družbi živimo.

Slovenija ima veliko prednost zaradi velike gozdnatosti in razporeditve mest. Prebivalec kateregakoli mesta ima manj kot kilometer do najbližjega mesta, kar je razdalja, ki jo prehodimo v 15 minutah. To je velika primerjalna prednost. Zaradi urbanega načina življenja namreč velik del prebivalcev našega planeta večino časa preživi v veliki odmaknjenosti od narave.

V tokratnih Minutah za okolje smo spregovorili o socialnih funkcijah gozda. Mednje prištevamo rekreacijsko vlogo, turistično, vzgojno, raziskovalno, obrambno, estetsko in še kakšno vlogo, ki jo ima gozd v odnosu do človeka. Gozd je lahko mesto za druženje ali za iskanje samote, izobraževanje, predstavlja zaščito v primeru vojne, privablja turiste... Vseh teh vlog ni mogoče meriti, imajo pa velik pomen za celotno družbo.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...