Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Prenehajmo živeti od plače do plače

| 05.02.2015, 17:06 Mateja Feltrin Novljan

Ali imamo premalo denarja ali le ne znamo z njim ravnati? Vprašanje, ki je podobno tistemu ali je bilo prej jajce ali kokoš. A vendarle je med njima velika razlika, medtem ko prvemu ne pridemo do dna, se lahko pametnega ravnanja z denarjem naučimo. Pri tem nam pomagata neodvisna finančna svetovalca Ana in Mitja Vezovišek, ki sta z nami v rubrikah Cent na cent. Korak za korakom spreminjamo slabe navade in se učimo. Začeli smo voditi osebni oziroma družinski proračun, redna proračunska srečanja so postala stalnica, pred nami pa so še trije pomembni novi koraki: plačajmo najprej sebi, prenehajmo živeti od plače od plače in optimizirajmo stroške. Denar, ki ga plačamo najprej sebi, lahko namenimo za kratkoročne ali dolgoročne cilje, pomembno je, da 10 odstotkov odstranimo z računa. Če smo brez prihrankov, pa nam bo prav ta denar pomagal, da bomo prenehali živeti od plače do plače.

Plačajmo najprej sebi

„Nismo vajeni, da bi nagradili najprej sebe. Ves mesece delamo, plačujemo položnice, a veliko bi se spremenilo, če bi najprej sebi plačali položnico, potem pa še ostalim. Postalo nam bo lažje pri srcu, ne bomo imeli občutka, da delamo samo za druge“ poudarja Ana Vezovišek.

Sebi nakažimo 10 odstotkov plače, ne gre za to, da jih zapravimo, ampak jih damo na stran, za kratkoročne, srednjeročne ali dolgoročne cilje. Med njimi so lahko pokojnina, šolanje, nakup večjega stanovanja, avtomobila. Če imamo cilje, jim sledimo.„Načrtovanje je temeljno,“ poudarja Ana Vezovišek: „Če vemo, kam želimo iti, potem bomo to zmogli.“

Marsikdo bo ugovarjal, da ima premajhno plačo, da bi to zmogel, a tudi v takih primerih moramo nekaj spremeniti: „Ugotoviti moramo, kaj delamo narobe. So neki zneski, ko res ne moraš veliko spremeniti, opažam pa, da kjer so prihodki majhni, je veliko kreditov. Zakaj gremo v kredite, če si jih ne moremo privoščiti? Moramo živeti znotraj svojih zmožnosti,“ svetuje Ana Vezovišek.

Pomembno je, da začnemo takoj in si že danes nakažemo 10 odstotkov svoje plače in denar umaknemo z računa, lahko na varčevalni račun ali drugam. Pomembno je, da ne ostane na tekočem računu in da to delamo iz meseca v mesec.

Prenehajmo živeti od plače do plače

„Ko živimo od plače do plače, smo pod velikim pritiskom. Nenehno nas je strah, kaj bomo storili, če bomo ostali brez. Iz tega kroga je treba izstopiti. Ko dobimo plačo, si moramo reči: O, je že prišla in jo dati na drug račun. Če živimo od plače do plače, smo pod pritiskom in tudi delodajalec ga čuti in ve, da smo odvisni od njega. Zato so vsa pogajanja glede kakršnegakoli napredovanja težja,“ poudarja Ana Vezovišek.

Čeprav zelo malo ljudi ne živi od plače do plače, lahko izstopimo iz tega začaranega kroga. „V enem letu to lahko uspe prav vsakemu,“ zagotavlja Ana Vezovišek in predlaga: „Začnimo pri začetku. Najprej vsak mesec plačajmo sebi 10 odstotkov, ki jih hranimo na drugem računu. Ko si zgradimo našo mesečno plačo, si jo prvi dan v mesecu nakažimo. Višina naj bo takšna, da bo pokrila naše stroške in tisto, kar načrtujemo. Ker vodimo družinski proračun in imamo redna finančna srečanja, vemo, koliko potrebujemo. Ko dobimo plačo, jo nakažemo nazaj na varčevalni račun, kjer nam ni dostopna, ker je ne potrebujemo.“

Ko si sami nakažemo plačo v višini naših stroškov, plačo delodajalca pa shranimo na drug račun, so naši prihranki višji, vsekakor pa življenje lažje, saj ne živimo pod nenehnimi pritiski in v strahu, kako bomo preživeli mesec.

Optimizirajmo stroške

Stroške lahko optimiziramo šele takrat, ko vemo, kako veliki so. Zato smo začeli voditi naše odhodke in prihodke. Brez tega ne vemo, kaj lahko oklestimo. „To ne pomeni, da se bomo nečemu začeli odpovedovati, ampak da ne bomo ali uporabljali stvari, ki nam ne prinašajo posebnega zadovoljstva, ali pa izločili neke stroške, za katere sploh ne vemo, da jih imamo. Vsak naj natančno pregleda položnice, naj pogleda, kje se da skrčiti, da ne bo bolelo,“ nam svetuje Ana Vezovišek.

Kje lahko izgubljamo denar in se tega sploh ne zavedamo? Vezoviškova odgovarja: “Zamenjaš dobavitelja za elektriko in ugotoviš, da plačuješ 10 evrov manj. A ni škoda, če tega ne storimo? Elektrika je ista, luči isto svetijo, nam pa ostane nekaj denarja.“

Če si želimo več denarja, moramo nekaj narediti na tem, potrebno je postati aktiven, sestopiti iz cone udobja. Najprej ugotovimo, kje so primanjkljaji in se tega lotimo temeljito. Menjave operaterjev niso več tako problematične, tudi Zveza potrošnikov je dober informator. Največji prihranki so mogoči pri prevozih, prehrani, pijači, preveč nakupujemo na zalogo, tudi pri stroških za otroke lahko veliko privarčujemo. Preglejte položnice, preverite, ali imate najboljše operaterje in če jih nimate, menjate.

Naredimo prvih pet korakov v finančno nedovisnost:

1. Začnimo voditi osebni oziroma družinski proračuna, ki je temelj>

2. Pripravimo redna proračunska srečanja

3. Plačaj najprej sebi.

4. Prenehajmo živeti od plače do plače

5. Optimizirajmo stroške

V nadaljevanju bomo govorili, kako privarčevati pri posameznih kategorijah, naprej pri stanovanjskih stroških. Prisluhnite nam v sredo ob 9.15 in/ali ob 16.15.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...