Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Bolan otrok (foto: ARO)
Bolan otrok

Po številu obolelih sezona respiratornih okužb ne izstopa

| 04.02.2015, 13:31 Blaž Lesnik

V februarski zdravstveni oddaji smo tokrat posvetili pozornost najmlajšim, saj so v sezoni prehladov in virusnih obolenj pogosto na udaru. Simptomi gripe sicer v splošnem pri otrocih potekajo blažje kot starejši, so pa zato bolj dovzetni za nekatere druge okužbe. Seveda pa lahko pride povsod do zapletov. Naš gost je bil specialist pediater Uroš Krivec, vodja Službe za pljučne bolezni, ki je povedal, da letošnja sezona po številu obolelih ni nič posebnega.

Vsako leto se v tem času srečujemo z epidemijo akutnega bronhiolitisa. To je bolezen, ki se pojavlja predvsem pri majhnih otrocih (od rojstva do 2. leta starosti). Nekateri med njimi tako težko zbolijo, da morajo tudi v bolnišnico. Vsako leto to za nas predstavlja kar velik organizacijski izziv, poiskati moramo ustrezno število postelj in namestitev. Trenutno pa smo še v okvirih, ko izredne pojavnosti te bolezni ni“, je na začetku oddaje povedal otroški pulmolog Uroš Krivec.

Sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV), povzročitelja akutnega bronhiolitisa pri majhnih otrocih, se je začela že novembra lani. Delež potrjenih okužb z RSV je bil konec januarja približno 16 %, kar pomeni, da je sezona RSV še v polnem teku.

specialist pediater Uroš Krivec
specialist pediater Uroš Krivec © ARO
Preprečevanje
Z ustreznimi preventivnimi ukrepi lahko okužbe preprečimo in omejimo širjenje virusov. Z respiratornim sincicijskim virusom se v prvem letu življenja okužita dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok. Pri večini zdravih otrok in odraslih oseb povzroči le prehlad in ne pušča posledic.

Na prvem mestu so tu higienski ukrepi, kot so redno umivanje rok s toplo vodo in milom ter pravilna higiena kašlja. Okužb z RSV ne smemo jemati zlahka – bolan otrok mora ostati doma in se pozdraviti, saj se bodo s tem zmanjšale možnosti zapletov bolezni pri otroku in širjenju okužbe v vrtcu ali šoli. V času sezone okužb dihal naj bi tudi čim manj zadrževali v prostorih, kjer je veliko ljudi, kot so denimo nakupovalni centri. Tam, kot je poudaril naš gost Uroš Krivec, z novorojenčkom v sezoni virusov nimamo kaj početi.

Respiratorni sincicijski virus je sicer izredno lahko prenosljiv in zelo odporen. Širi se s telesnim stikom, denimo z dotikom, s poljubljanjem in rokovanjem, pa tudi po zraku s kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, smrkanju. Na rokah ali površinah lahko virus preživi od ene do 24 ur.

V oddaji smo spregovorili tudi o gripi pri otrocih, kašlju in drugih respiratornih zapletih.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...