Pljučni rak tudi pri ženskah glavni vzrok rakavih obolenj za smrt

Slovenija | 07.02.2015, 15:15 Petra Stopar

Ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki smo ga obeležili v sredo, so mednarodni strokovnjaki objavili poročilo, ki ugotavlja, da pri ženskah v razvitih državah ni več rak dojke tisti, ki terja največ življenj, ampak pljučni rak. V manj razvitih državah pa rak dojk ostaja glavni vzrok rakavih obolenj za smrt.

Skupno poročilo American Cancer Society in Mednarodne agencije za raziskave raka, ki temelji na podatkih iz leta 2012, pravi, da je takrat v industrijskih državah zaradi pljučnega raka umrlo 210.000 žensk, zaradi raka dojk 198.000 in zaradi raka debelega črevesja 158.000. Pri moških medtem tako v razvitih industrijskih kot v manj razvitih državah glavni povzročitelj smrti, vsaj kar se rakavih obolenj tiče, ostaja pljučni rak. Glavni vzrok te bolezni je kajenje.

Kot je za nemško tiskovno agencijo pojasnila Martina Pötschke-Langer z nemškega centra za raziskave raka v Heidelbergu, so ženske iz različnih razlogov v primerjavi z moškimi bolj ranljive za kajenje in tudi za raka na pljučih. Ženske namreč, potem ko enkrat začnejo kaditi, v povprečju dlje časa ostanejo kadilke in pokadijo več cigaret kot moški. Poleg tega so občutljivejše na rakotvorne snovi in druge strupe ter je pri njih tveganje za razvoj pljučnega raka že v osnovi večje.

Skupno poročilo ameriškega društva za boj proti raku in mednarodne agencije za raziskave raka razkriva še, da je pred tremi leti po svetu zaradi raka umrlo več kot osem milijonov ljudi, strokovnjaki pa predvidevajo, da se bo številka v prihodnje še povečevala - ker se krepijo tudi rizični faktorji, kot so prekomerna telesna teža, premalo gibanja in kajenje.

Po drugi strani vedno nove ugotovitve in napredek v medicini omogočajo boljšo preventivo, hitrejšo diagnozo in tudi uspešnejše zdravljenje raka. Korak naprej na področju operativnih posegov je naredil tudi Univerzitetni klinični center Ljubljana. Konec januarja je torakalni kirurg Tomaž Štupnik prvič dvema bolnikoma s pljučnim rakom tumor odstranil s posebno minimalno invazivno tehniko, videotorakoskopsko lobekotomijo, pri čemer je bil potreben samo en rez. Po navedbah kliničnega centra je to manj boleč poseg, saj prsnega koša ne odpirajo več, ampak operirajo skozi dva ali več manjših rezov. Nedavna posega pa sta bila opravljena skozi en sam vstop, kar po mnenju UKC predstavlja vrhunec v razvoju kirurgije pljuč. Bolnika sta bolnišnico tudi kmalu zapustila.

Slovenija, Svet, Evropska Unija, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...