Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Svet za nacionalno varnost: Ocena ogroženosti Slovenije ostaja nizka

Slovenija | 14.01.2015, 08:53 Andrej Šinko

Okoliščine ne narekujejo dviga stopnje ogroženosti Slovenije, zato ta ostaja nespremenjena in je nizka. Grožnje sicer so, tudi v naši okolici, kar narekuje vsesplošno budnost, je po sinočnji seji sveta za nacionalno varnost po nedavnih terorističnih napadih v Parizu dejal premier Miro Cerar.

Cerar je pojasnil, da je svet za nacionalno varnost obravnaval informacije o terorističnih napadih v Franciji ter njihov vpliv na varnost v Sloveniji. Seznanili so se z aktualnimi ocenami pristojnih služb ter po razpravi ugotovili, da okoliščine ne narekujejo dviga stopnje ocene ogroženosti Slovenije z vidika delovanja mednarodnega terorizma na našem ozemlju.

Kot je dodal, pa "grožnje s podobnimi napadi v skupnosti držav, ki ji pripadamo, in tudi na ostalih območjih v neposredni bližini Slovenije ostajajo, to pa narekuje vsesplošno budnost". Opozoril je, da se svet sooča "s specifično obliko terorističnih napadov, ki so v marsičem nepredvidljivi, saj jih izvajajo radikalizirani posamezniki in ožje nepovezane skupine".

Premier je ob tem zagotovil, da "pristojni organi v državi ves čas spremljajo dogajanje, izvajajo potrebne aktivnosti ter sodelujejo z varnostnimi službami partnerskih držav". Vlada po njegovih besedah "aktivno deluje za zagotavljanje varnosti ljudi doma, v evropskem schengenskem varnostnem prostoru, kakor tudi v širšem mednarodnem prostoru, ter bo izvedla vse potrebne aktivnosti za preprečevanje podobnih dogodkov".

Po oceni Cerarja je sicer zelo dobro, da v Sloveniji vsi obsojamo terorizem, predstavniki politike, verskih skupnosti in drugih družbenih skupin. "V tem času je še posebej pomembno, da v vseh sferah družbe skupaj vzpodbujamo kulturo spoštljivosti in strpnosti. Samo tako bomo ustvarjali okolje, ki bo preprečevalo takšne negativne pojave in ustvarjalo za vse skupaj varno sobivanje," je poudaril.

Na sejo sveta za nacionalno varnost v vladni palači sta bila vabljena tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Milan Brglez, udeležil pa se je je med drugim tudi prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Pristojne varnostne službe in vlada ter tudi sam premier so sicer že v minulih dneh ocenili, da stopnja ogroženosti v Sloveniji zaenkrat ni povečana, da pa tudi Slovenija ni imuna na tovrstne grožnje in zato je treba biti posebej pozoren.

Že včeraj zjutraj je o varnostnih razmerah v Evropski uniji po zadnjih dogodkih v Franciji na zaprti seji razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kot je po seji povedal predsednik komisije Branko Grims, je ogroženost zaradi terorizma v Sloveniji po oceni pristojnih služb za zdaj sorazmerno nizka, se pa pojavljajo primeri, ki kažejo, da "napačni zgledi vlečejo" in da Slovenija nikakor ni imuna pred globalnim dogajanjem. Kot je opozoril, je Slovenija bolj izpostavljena zaradi svojega položaja tranzitne države.

Slovenska vlada je že v četrtek razpravljala o varnostni situaciji po prvem terorističnem napadu v Parizu. Njen podpredsednik Boris Koprivnikar je po seji povedal, da je Slovenija sicer varna država, a vendarle na tovrstne teroristične grožnje ni imuna, zato jemlje vlada situacijo zelo resno.

Slovenska policija je isti dan ocenila, da teroristični napad na Charlie Hebdo ne pomeni neposredne nevarnosti za Slovenijo. Prav tako so ocenili, da zaradi napada v Franciji ni povečane nevarnosti za tuja predstavništva v Sloveniji.

 

 

Slovenija, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...