Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Cerkev na Šri Lanki za spravo v narodu

Svet | 10.01.2015, 00:40 Marjana Debevec

Papež Frančišek se bo v ponedeljek odpravil na potovanje v dve azijski državi. Najprej bo obiskal Šrilanko, kjer se zgodovina krščanstva začne šele v 16. stoletju, ko so na otok prišli Portugalci. Kot poroča Radio Vatikan so tem sledili Nizozemci in skupaj z njimi je prišlo obdobje preganjanja katoliške Cerkve. Od konca 18. stoletja pa do šestdesetih let 20. stoletja je bilo neke vrste tekmovalno vzdušje med krščanskimi Cerkvami in drugimi verstvi. Po drugem vatikanskem koncilu pa se je prenovil duh dialoga.

Na Šrilanki katoličani predstavljajo približno sedem odstotkov celotnega prebivalstva in so najštevilčnejša krščanska skupnost. Velika večina prebivalcev je pripadnikov budistične vere, ki je v državi prisotna od 3. stoletja pr. Kr. Ustava budizmu tako priznava določene privilegije in vladna financiranja, a tudi pripadnikom drugih religij zagotavlja pravico do verske svobode.

Kljub temu občasno prihaja do primerov družbenega pritiska in nasilja nad kristjani ter drugimi verskimi manjšinami, in sicer s strani nekaterih ekstremističnih frakcij budistov. Ultranacionalistična stranka pa na primer med drugim zagovarja predloge zakona o prepovedi spreobrnjenja.

Katoliška Cerkev se je tem ukrepom uprla skupaj z drugimi manjšinami in gibanji za človekove pravice. Šrilanški škofje, ki so zaskrbljeni zaradi možne omejitve svobode osebne izbire in pluralističnega značaja države, so tako že večkrat predlagali ustanovitev mešane komisije. Sestavljali naj bi jo predstavniki vlade in različnih verskih skupnosti.

Cerkev je kot »most« med etnijami delovala tudi v času državljanske vojne, ki je trajala skoraj tri desetletja. Ker so katoličani tako med Singalci kot Tamilci je uspela ohraniti ravnovesje ter tako spodbujati spravo in mir. Še sedaj si katoliška Cerkev dejavno prizadeva za zdravljenje ran, ki jih je za seboj pustila vojna, za širjenje vrednot sprave na vseh ravneh, za resnico o storjenih zločinih ter za zaščito človekovih pravic, zlasti med tamilskim prebivalstvom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...