Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Jubileji 2015 v Cerkvi doma in po svetu

Slovenija | 03.01.2015, 08:55 Tone Gorjup

Spomin na velike osebnosti in pomembne dogodke nam pomaga, da boje razumemo preteklost in lažje oblikujemo sedanjost. Jubileji pa so priložnost, da jih na novo odkrijemo in ovrednotimo. Poglejmo kaj vse bo v letu 2015 odmevalo v krajevni in vesoljni Cerkvi.

Papež Frančišek letošnje cerkveno leto ni brez razloga razglasil za leto posvečenega življenja. Mineva namreč 900 let od ustanovitve samostana v Clairvauxu iz katerega je sv. Bernard vodil prenovo cistercijanskega reda. V tem letu praznujemo jubileja še dveh redovnih ustanoviteljev: na cvetno soboto bo minilo pol tisočletja od rojstva ustanoviteljice karmeličank Terezije Avilske, dan po Marijinem vnebovzetu pa se spominjamo 200. obletnici rojstva vzgojitelja mladih in ustanovitelja salezijancev sv. Janeza Boska. Mineva tudi 150 let od smrti ustanovitelja Kólpingove zveze Adolfa Kólpinga. V Sloveniji se ta mesec spominjamo 100-letnice rojstva božjega služabnika Antona Strleta, ki mu bodo posvečeni „brezjanski pogovori“ (17. januarja pri frančiškanih na Brezjah). Oktobra pa bo minilo 300 let od rojstva svetniškega redovnika p. Huga Vodnika, ki bi bil po mnenju nekaterih v drugačnih zgodovinskih okoliščinah gotovo med blaženimi.

Pred 800 leti se je v Rimu začel in končal 4. lateranski cerkveni zbor, na praznik Brezmadežne pa bo minilo 50 let od sklepa drugega vatikanskega koncila. Tudi sinoda škofov kot stalni posvetovalni organ znotraj katoliške Cerkve, ki ga je ustanovil papež Pavel VI., praznuje letos svoj zlati jubilej.

Kristjani se bomo v duhu ekumenizma spomnili še nekaterih dogodkov. Bolj k razmisleku kot praznovanju vabi 600-letnica smrti češkega reformatorja Jana Husa na grmadi. 950. obletnico posvetitve praznuje Westminstrska opatija. Decembra bo minilo pol stoletja odkar sta katoliška in pravoslavna Cerkev preklicali medsebojno izobčenje iz leta 1054. Taizejsko gibanje je že začelo s praznovanjem 100. obletnice rojstva svojega ustanovitelja brata Rogerja Schutza. Evangeličani pa se spominjajo svojega pastorja, misijonarja, zdravnika in glasbenika Alberta Schweitzerja, ki je umrl pred pol stoletja v Gabónu v Afriki.

Slovenci se bomo medtem spomnili 100. obletnice rojstva duhovnikov, med katerimi so: dolgoletni misijonar v Indiji jezuit p. Jože Cukale, ljudski misijonar jezuit p. Pavel Berden, zgodovinar in vatikanski arhivist France Dolinar, zamejski duhovnik Kazimir Humar, klarentinec Franc Husu ter teološki profesorji: kapucin p. Vigilij Alt, salezijanec Valter Dermota in ter frančiškan p. Martin Stepanich. Novemra bo minilo 100 let od smrti misijonskega škofa Janeza Starihe. Lahko se spomnimo tudi zagrebškega škofa Strossmayerja, ki je podpiral cerkvene in kulturne ustanove v Sloveniji; rodil se je 4. februarja 1815.

Pred sto leti sta se s tega sveta poslovila izdelovalca orgel: 18. januarja 1915 Ivan Milávec, 7. novembra pa 1915 Ignacij Zupan. Za narodno omiko je bilo pomembno, da je avstrijski cesar 18. decembra 1815 na ljubljanskem liceju ustanovil stolico za slovenski jezik. Mnogi duhovniki, nosilci narodnega preporoda, so se za materinščino navdušili prav tam. Tem obletnicam lahko dodamo še pol stoletja revije Ognjišče, katere prva številka je izšla 18. aprila 1965 in ustrahovani Cerkvi v Sloveniji naznanila pomlad.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...