Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Nana Milčinski (foto: ARO)
Nana Milčinski

Frane Milčinski Ježek, ob 100. obletnici rojstva

Slovenija | 14.12.2014, 11:49 Tone Gorjup

Frane Milčinski Ježek, ki ga poznamo kot avtorja šansonov, humoresk ter radijskih in lutkovnih iger, bi danes dopolnil 100 let. Njegova dela so se ohranila v pisni, zvočni in filmski obliki. Še vedno imamo pred očmi njegovo drobno postavo, z velikimi očmi in klovnovskim izrazom. To je Ježek, ki ga boste nocoj lahko podoživljali na prvem programu Televizije in Radia Slovenije.

Če začnemo naštevati, kaj vse je bil Frane Milčinski Ježek, ne gre brez dolgega spiska: pesnik, pisatelj, humorist, satirik, komik, igralec, pevec, režiser, urednik … z eno besedo vestranski umetnik. Rodil se je 14. decembra 1914 v Ljubljani. Marsikaj je podeloval od očeta pisatelja in sodnika Frana Milčinskega, avtorja Butalcev. Začel je s študijem prava in slavistike, a je očetu sledil le do radijskega mikrofona in izbral igralski poklic. Razvijal ga je v Šentjakobskem gledališču, na Radiu Ljubljana, v ljubljanski Drami in drugod. Bil je urednik Pavlihe. Vzporedno s tem je rastel tudi njegov pisateljski talent. Napisal je vrsto skečev, songov in humoresk; slednje je izdal v knjigi 13 in ena. Pisal je tudi radijske igre za odrasle in otroke ter lutkovne igre. Med njimi je najbolj znana Zvezdica zaspanka. Leta 1972 je posnel svoje pesmi. Tudi besedila popevk Ne čakaj na maj, Ko boš prišla na Bled, Kako sva si različna so njegova. Nepozabne so tudi njegove vloge v filmih Kekec, Kekčeve ukane, Svet na Kajžarju, Vesna, Ne čakaj na maj, Dobri stari pianino ...

Na prvem programu Televizije Slovenija mu bodo nocoj ob 20. uri posvetili oddajo La vita è bella: Frane Milčinski - Ježek, danes in za vedno, v kateri so bodo prepletali glasba, govor in kabaret. Na Radiu pa so za Literarni nokturno pobrskali v arhivu in našli njegovo satirično pipoved Zastava. Sicer pa se že vse leto vrstijo prireditve, ki obujajo spomin na Frana Milčinskega Ježka in dokazujejo, da je njegov delo aktualno še danes. Zasluge za to ima tudi njegova vnukinja Nana Milčinski, ki z glasbenimi večeri ohranja Ježkovo dediščino.

Slovenija