Papež: resnice o družini ne moremo postaviti pod vprašaj

Svet | 11.12.2014, 09:47 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pred osmim svetovnim srečanjem družin, ki bo potekalo od 22. do 27. septembra 2015 v Filadelfiji poslal pismo predsedniku Papeškega sveta za družino msgr. Vincenzu Paglii. V njem je zapisal, da je poslanstvo krščanske družine oznanjevanje Božje besede. Po njegovih besedah naj bi krščanska družina, tako danes kot včeraj, oznanjala svetu Božjo ljubezen z močjo zakramenta zakona. S tem istim oznanilom se rodi in gradi živa družina, ki ognjišče ljubezni postavi v središče vsega svojega človeškega in duhovnega dinamizma.

Papež Frančišek, ki se bo srečanja v Filadelfiji tudi osebno udeležil, je spomnil na izredno zasedanje škofovske sinode, ki je oktobra letos potekalo na temo Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije. Poudaril je, da družine ne moremo opredeliti z ideološkimi pojmi: »Ne moremo govoriti o konzervativni družini ali napredni družini. Družina je družina!« Vrednote in kreposti družine, njene temeljne resnice so oporne točke, na katerih sloni družinsko jedro in se jih ne more postaviti pod vprašaj. Vsi mi pa naj bi po papeževih besedah znova pregledali naš način življenje, ki je vedno izpostavljen nevarnosti, da se okuži s posvetno miselnostjo – individualistično, potrošniško, hedonistično. Prav tako smo poklicani vedno znova najti načine, da bi svetu ponudili veličino in lepoto zakona ter z veseljem bili družina in jo z veseljem tudi oblikovali.

Koprski škof Jurij Bizjak pa na spletni strani škofije razmišlja o sklepnem poročilu, ki seveda še ne prinaša dokončnih odločitev. Ob tem pa poudarja, da poročilo daje v razpravo dve ustanovi, ki sta sicer tesno povezani, pa sta vendar dve: prva je družina, druga pa je zakonska zveza, ki je temelj vsake krščanske družine. Zakonska zveza je zakrament, družina pa ni zakrament, pač pa je sad zakramenta. In ker velika večina družinskih težav izhaja iz zakonskih težav, se je torej treba osredotočiti zlasti na zakonsko zvezo in na reševanje njenih vprašanj, je prepričan škof Bizjak.

Poročilo usmerja razpravo v obe smeri: v iskanje ustreznih rešitev za vse, kar je izgubljenega, in v iskanje ustreznih napotkov in postopkov za vse, kar šele prihaja. Škof Jurij Bizjak pri tem navaja besede modrega Siraha, za katerega so poleg poučenosti pomembne tudi navade. Apostol Pavel piše: »Slabi pogovori kvarijo dobre navade«. Po besedah škofa Bizjaka pa lahko dodamo, da slabe navade kvarijo dobre nravi! „In naša civilizacija goji in ohranja tudi v zvezi z družino in zakonsko zvezo veliko slabih navad, ki so povsem utečene in samoumevne, splošno sprejete in uzakonjene, ki pa zato niso nič manj slabe in družini in zakonski zvezi nič manj škodljive in pogubne“, piše škof Bizjak in zato predlaga tudi razpravo o slabih navadah, ki jih bo potrebno odpraviti. Poročilo sinode se po njegovih besedah pogosto vrača k izvirom in to je pravilno: Ni namreč samo človek ustvarjen po Božji podobi, temveč sta po Božji podobi ustvarjena tudi zakonska zveza in družina, še piše koprski škof Jurij Bizjak.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...