Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Republikanci so veliki zmagovalci vmesnih volitev v ZDA

Svet | 05.11.2014, 15:24 Andrej Šinko

Republikanska stranka je na vmesnih kongresnih volitvah v ZDA osvojila senatno večino, obenem pa še bolj povečala prednost pred demokrati v predstavniškem domu in tudi število guvernerskih položajev. Brez dokončnih izidov v Virginiji, Louisiani, kjer bo potreben drugi krog, in na Aljaski, imajo republikanci v novem kongresu od 2015 do 2017 zagotovljenih že najmanj 52 od 100 sedežev, demokratom pa jih je skupaj z dvema neodvisnima senatorjema ostalo 45.

V predstavniškem domu so republikanci demokratom odvzeli najmanj devet dodatnih sedežev in bodo povečali svojo prednost, čeprav je za večino in popolno oblast dovolj le en sedež več. Prvega od šestih sedežev, ki so jih republikanci potrebovali za osvojitev senatne večine so osvojili v Arkansasu, kjer je slavil Tom Cotton. V Koloradu je zmagal republikanec Cory Gardner, v Zahodni Virginiji je slavila Shelley Moore Capito, v Južni Dakoti pa Mike Rounds. Demokrati so izgubili tudi sedež v Montani, ki ga bo naslednjih šest let grel Steve Daniels, v Kansasu pa je slavil Pat Roberts.

Republikanci so bili uspešni tudi na guvernerskih volitvah, saj so demokratom odvzeli najmanj tri položaje, med drugim tudi v Obamovem Illinoisu. Vzporedne volitve sicer kažejo, da je glasovalo 36 odstotkov demokratov, 35 odstotkov republikancev in 28 odstotkov neodvisnih volivcev. Volilna udeležba pa je bila dokaj nizka. Javnomnenjske poizvedbe pred volitvami so sicer kazale, da vse manj Američanov podpira delo predsednika Obame. Republikanci pa so napovedali usmeritev politike v drugo smer. To je po včerajšnji zmagi nakazal tudi novi vodja senatne večine republikanec Mitc McConnel: „Čas je za novo smer. Čas je, da to državo preusmerimo.“

V ameriško politično zgodovino se je sinoči poleg Obame zapisal še en temnopolti politik, tokrat republikanec. Tim Scott je prvi temnopolti Američan, ki mu je uspelo dobiti volitve za predstavniški dom in sedaj tudi za senat. Obenem je prvi temnopolti Američan, ki je zmagal v južnjaški državi na ravni celotne države po obdobju rekonstrukcije, to je v času prisilne uprave ameriškega juga po porazu v državljanski vojni.

Obama se bo že v petek v Beli hiši sestal s kongresnimi voditelji obeh strank. Tam bo najverjetneje tudi vodja senatne večine McConnel, ki je že sinoči nakazal drugo pot. Kar pa bo najverjetneje povzročilo nadaljnje blokade. Tokrat naj bi bil za njih kriv predvsem predsednik Obama, ki ima na odločitve kongresa pravico veta. Republikanska oblast v kongresu sicer velikih sprememb v zunanji politiki ne bo prinesla. V odnosih s tujino pa bo morda celo lažje sodelovati na primer pri sklepanju mednarodnih trgovinskih sporazumov, ker republikanci nimajo za vratom sindikatov kot demokrati.

Svet
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...