Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protest za zdaj odložen (foto: MK)
Protest za zdaj odložen

Varčevalni dogovor parafiran, protestni shod odložen

Slovenija | 02.12.2014, 13:55

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so sinoči po večurnih pogajanjih le dosegli kompromis in parafirali dogovor o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto. Vladna stran pravi, da je bil dogovor skrajna možnost za konsolidacijo javnih financ, sindikati pa so zadovoljni, da dodatnih obremenitev plač ne bo. Zadovoljen je bil tudi premier Cerar.

Pet minut pred dvanajsto je bil tako le sprejet dogovor, sad mučnih dolgotrajnih pogajanj. In rezultat? Trenutno veljavni varčevalni ukrepi se bodo prenesli še v prihodnje leto. Plačilo napredovanj v nazive in plačne razrede bi se sprostilo s 1. decembrom. Premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja bi se prvih šest mesecev prihodnjega leta izplačevale v višini 10 odstotkov, nato štiri mesece v višini 15 odstotkov, novembra in decembra pa bi v višini 30 odstotkov premije, kot sicer velja zdaj.

Pri delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, kjer bi še naprej veljale dosedanje omejitve, pa bi za izplačilo delovne uspešnosti uporabniki proračuna lahko porabili največ 40 odstotkov sredstev iz prihrankov. Zapisano je tudi, da bodo podpisniki dogovora kot dodaten ukrep preučili možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur, če bi se delodajalec in zaposleni tako dogovorila. Zmanjšanje števila javnih uslužbencev ni predvideno v večjem obsegu, le enoodstotno, bi pa zmanjšali število zunanjih izvajalcev. Del parafiranega dogovora pa je tudi zaveza, da se najpozneje marca prihodnje leto začnejo pogajanja o spremembah plačnega sistema.

Skratka, sinoči so bili vsaj približno zadovoljni vsi, tudi premier Miro Cerar. „Obe strani sta dokazali, da znamo vsi skupaj z obojestranskim popuščanjem doseči pameten, dober in konstruktiven dogovor. Napor, ki je bil z obeh strani vložen v to, da se najde skupni dogovor, je bil zelo velik in mislim, da smo prišli do točke, ki je še za obe strani vzdržna, ki pa bo seveda zahtevala nadaljnje napore, da bomo lahko finančno prebrodili leto 2015.

Medtem pa o številkah, ki so sad pogajanj, vsi še previdno molčijo, tudi prvi finančnik minister Mramor. Po njegovem mnenju je parafirani dogovor skrajna možnost, da Slovenija v prihodnjem letu uspe zmanjšati javnofinančni primanjkljaj pod zahtevane tri odstotke BDP. Na vprašanje, kje bo vlada dobila razliko do sprva načrtovanega prihranka, bodo skušali najti odgovor do januarja oz. februarja, ko je predviden rebalans proračuna. Še najbolj realen oziroma najmanj zadovoljen s finančnim izplenom je bil sinoči videti minister za javno upravo Boris Koprivnikar, a je tudi on potegnil z ostalim vladnim zborom- smo zadovoljni že zaradi socialnega miru. Če dogovora ne bi dosegli, bi bili po njegovih besedah vsi poraženci in "tega nas je bilo najbolj strah, ker to bi pomenilo, da državo vrnemo v tok, iz katerega se hočemo izviti". Kje najti denar, je bilo vprašanje, ki ga je dobil v Odmevih? Odgovor je bil malce megleno zavit v besedo racionalizacija. A po nadaljnjem vztrajanju je le postregel z malo bolj konkretnim odgovorom.

"En velik del ukrepov izhaja iz organizacije dela, velik del prihrankov je možen z zmanjševanjem dela, ki ga javni sektor plačuje zunanjim izvajalcem, morda najpomembnejši del pa je na delu javnih naročil, kjer pripravljamo kar zanimive rešitve, od katerih pričakujemo velike prihranke, saj veste, da so javna naročila v Sloveniji vredna kar nekaj milijard.“

Zadovoljna sta tudi vodji obeh sindikalnih pogajalskih skupin, Branimir Štrukelj in Drago Ščernjavič. Za jutri napovedan protestni shod pa je za zdaj odložen.

Slovenija, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.