Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami številni dogodki

Slovenija | 25.11.2014, 11:15

25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Tako doma kot po svetu mineva v znamenju številnih dogodkov, od predavanj do kulturnih prireditev, s katerimi želijo različne organizacije opozoriti na problematiko. Na ta dan se vsako leto začne tudi 16-dnevna kampanja za pravice žensk, ki se konča 10. decembra, ko zaznamujemo svetovni dan človekovih pravic.

Po podatkih Združenih narodov psihično ali spolno nasilje doživi ena od treh žensk, pogosto so storilci njihovi partnerji ali ostali člani družine. Do 30 milijonom deklicam, mlajših od 15 let, še vedno grozi pohabljanje ali obrezovanje spolovil. Danes po svetu živi več kot 700 milijonov žensk, ki so bile poročene kot mladoletnice. "Nasilje nad ženskami je zelo resen problem. Pomeni resno kršitev človekovih pravic. Dogaja se v vsaki državi sveta. Tu ni razlik med bogatimi in revnimi, med izobraženimi in neizobraženimi," je opozorila predstavnica svetovne organizacije.

Visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve Federica Mogherini pa je ob tej priložnosti skupaj z evropsko komisarko za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vero Jourovo ter evropskim komisarjem za mednarodno sodelovanje in razvoj Nevenom Mimico pripravila skupno izjavo. V njej je trojica poudarila zavezanost povezave boju proti vsem oblikam nasilja nad ženskami in dekleti.

V tem letu so že bile številne pobude in razprave za odpravo nasilja nad ženskami in deklicami. Med drugim je London poleti gostil svetovni vrh za odpravo spolnega nasilja v konfliktih in vrh o deklicah. Pozivoma obeh se je po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva pridružila tudi naša država. Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo SOS telefon pri nas sta prav danes začela zbirati podpise pod peticijo za celovitejši pristop k preprečevanju nasilja nad ženskami. "Nadela sem si belo pentljo, ki jo je treba nositi 16 dni," pa je na današnji redni novinarski konferenci med drugim povedala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.