Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Reka Drava je narasla (foto: Tanja Ropič)
Reka Drava je narasla

Zaradi poplav in plazov zaprtih več cest predvsem v osrednji Sloveniji

Slovenija | 07.11.2014, 08:46

Obilne padavine in narasle vode povzročajo težave tudi v prometu. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi poplavljenih cestišč ali zemeljskih plazov zaprtih več cest predvsem v osrednji Sloveniji. Na dolenjski avtocesti je zaradi poplavljenega cestišča zaprt izvoz Škofljica (Šmarje Sap) proti Ljubljani.

Zaradi zemeljskega plazu sta zaprti cesti Petrovo Brdo-Podrošt in lokalna cesta Črni Vrh-Polhov Gradec.

Zaradi poplavljenega vozišča pa so zaprte ceste Bloška Polica-Nova vas, med Bloško Polico in Glino, regionalne ceste Lož-Stari trg pri Ložu in Bloška Polica-Pudob pri Pudobu.

Regionalna cesta Spuhlja-Zavrč je prav tako zaprta, obvoz za osebna vozila je preko Muretincev, za tovorna vozila in avtobuse pa je obvoz preko Središča ob Dravi.

Zaprte so tudi ceste Rašica-Videm med Rašico in Ponikvami, Ig-Škofljica med Igom in Kremenico, lokalna cesta v Brestu, lokalna cesta Tomišelj-Strahomer, Jevnica-Senožeti na mostu čez Savo, Dolsko-Laze pri Dolskem na mostu čez Savo, Markovec-Iga vas pri Markovcu, Sava-Mošenik-Šentlambert v občini Zagorje ob Savi.

Prometno-informacijski center navaja še zaporo lokalnih cest Rožna Dolina-Stara Gora, Velike Bloke-Nova vas in Begunje pri Cerknici-Brezje. Poplavljenih je tudi več lokalnih cest na območju naselja Želimlje.

VEČ O RAZMERAH NA CESTAH

V Dravogradu sirena, a razmere še obvladljive

Pretok reke Drave v Dravogradu narašča, zato je regijski center za obveščanje iz Slovenj Gradca prebivalce, ki so se sami že dva dni pripravljali na možnost poplav, na nevarnost danes okoli 6.30 opozorili tudi s sireno. Kot je za STA povedala županja Dravograda Marijana Cigala, je stanje zaskrbljujoče, a ne tako hudo kot pred dvema letoma, tako da so razmere po njenih besedah še obvladljive.

Doslej je poplavilo eno hišo, prebivalci so se umaknili. Zdaj se v Dravogradu bojijo, da bo poplavilo prostore tamkajšnje policijske postaje, ki so bili v nižjih delih objekta zaliti tudi v poplavah pred dvema letoma.

Po podatkih Dravskih elektrarn je pretok reke Drave pri hidroelektrarni Dravograd, to je kmalu po vstopu reke iz Avstrije v Slovenijo, ob 7.44 bil 1400 kubičnih metrov na sekundo.

Dravograjska civilna zaščita je v pripravljenosti že dva dni.

Pod vodo precejšen del občine Ig

Težave zaradi obilnih padavin in naraslih voda imajo tudi v občini Ig, kjer je poplavila Iška. Župan Janez Cimperman je za Radio Slovenija povedal, da so razmere katastrofalne. Okoli enih so aktivirali civilno zaščito in gasilce, ki so takoj priskočili na pomoč ljudem. Pod vodo so vasi v nižini razen Kota, Staj in Iške Loke.

Obseg poplav je po županovih besedah izredno velik. Iška je hudournik in očitno je bilo ogromno dežja tudi na območju Blok, kjer izvira, je pojasnil. Pod vodo so vasi v nižini, razen Kota, Staj in Iške Loke.

Pod vodo so poleg dela Iga še vasi Matena, Brest, Tomišelj, Vrbljene, Strahomer in Iška vas, je naštel Cimperman, ki pa škode še ne more oceniti, pričakuje pa, da bo ogromna.

Nekaj težav je deževje povzročilo tudi na Škofljici in v Grosupljem, a hujših posledic ni bilo. Kot je pojasnil župan Škofljice Ivan Jordan, je voda zalila kletne prostore petih hiš v Želimljah in eno v Škofljici. Voda že upada, pripadniki civilne zaščite pa obvladujejo situacijo, je pojasnil župan in dodal, da so jih pred hujšimi posledicami rešili pred kratkim zgrajeni zadrževalniki.

Zadrževalnik je preprečil tudi razlitje vode v Grosupljem, zato tudi tam stanje ni kritično. Po besedah direktorja občinske uprave Dušana Hočevarja je voda zalila le eno vozilo, poplavljen pa je bil tudi travnik med Škofljico in Grosupljem.

Na Cerkniškem voda ogroža okoli preko 200 objektov

Na Notranjskem je voda ponoči ogrožala več sto objektov. Sirene so prebudile prebivalce Cerknice in Ilirske Bistrice. Sestali so se štabi civilnih zaščit, gasilci so bili na delu vso noč. Stanje je sedaj obvladljivo, voda je začela odtekati. Na Cerkniškem voda ogroža preko 200 objektov, v Ilirski Bistrici pa so gasilci posredovali na 60 objektih.

Po pestri noči se stanje na cerkniškem nekoliko umirja. Kot je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite Jože Turšič, je stanje kritično ob potoku Cerkniščica, ki je prestopil bregove in ogroža preko 200 objektov. Poleg Cerknice je voda zalila tudi Dolenjo vas ob Cerkniškem jezeru, voda ogroža objekte v Grahovem in nekatere manjše vasi. Kot je še povedal Turšič, človeška življenja niso ogrožena, so pa prejeli tudi dva klica na pomoč, vendar je situacija pod nadzorom.

Zaradi obilnega dežja "huda ura" ponovno na Goriškem

Dvignjena podtalnica in meteorna voda sta ob obilnem deževju v četrtek zvečer ponovno zalivala kletne prostore na Goriškem. Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samota Kosmača je bilo tokrat hudo kar v štirih občinah na Goriškem, v Posočju in na Vipavskem pa tokrat ni bilo težav.

Prav tako je kljub močno povečanemu pretoku reka Vipava še vedno v svoji strugi in doslej ni prestopila bregov.

Gasilci so nudili pomoč voznikom z vozili, ki so obtičala v vodi na poplavljenih cestiščih v okolici Šempetra. Zaprte so bile tudi ceste med Rožno dolino in Ajševico in v Ajševici. Zaradi nanosov zemlje in kamenja so zaprli ceste v naselju Loke.

Kot je za STA še povedal Kosmač, so si ogledali tudi manjši plaz, ki se je sprožil v Stari gori, in ga pokrili s ponjavo, danes pa ga bodo poskušali sanirati.

Na Gorenjskem dež ponoči povzročil nekaj manjših težav

Na Gorenjskem je bilo ponoči na terenu 12 gasilskih enot s približno stotimi gasilci, ki so se večina ukvarjali s črpanjem vode iz posameznih objektov. Ponekod so s protipoplavnimi vrečami preusmerili hudournike. Sprožilo pa se je tudi nekaj manjših plazov, je za STA pojasnil poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Jernej Hudohmet.

Intervencije so potekale po različnih delih Gorenjske. Gasilci so črpali vodo iz posameznih objektov v občinah Škofja Loka, Žiri, Jesenice, Kranj in Tržič. Ponekod so utrdili nekaj nasipov, v Šenčurju pa prekopali potok. Na Seničnem v občini Tržič se ukvarjajo tudi z zemeljskim plazom, ki se je sprožil za hišo.

Kot je poudaril Hudohmet, zaenkrat to deževje na Gorenjskem ni povzročilo česa hujšega. Vodotoki so sicer polni. Vendar kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje, se naraščanje Save v zgornjem toku in njenih pritokov počasi umirja.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.