V ZDA bodo zaradi ebole potnikom merili telesno temperaturo

Svet | 09.10.2014, 13:35 Petra Stopar

V bolnišnico v Madridu so včeraj sprejeli še tri zdravstvene delavce, pri katerih sumijo, da bi se lahko okužili z ebolo. Bolnika z ebolo, zaposlenega pri Združenih narodih, so iz Liberije danes prepeljali tudi v nemški Leipzig, to pa je že tretji okuženi, ki se bo zdravil v Nemčiji. Medtem so se ameriške oblasti odločile, da bodo potnikom, ki pridejo v ZDA iz zahodnoafriških držav z namenom odkrivanja simptomov okužbe merile telesno temperaturo.

V Evropi je bilo po zadnjih podatkih potrjenih osem primerov okužbe z ebolo

V Veliki Britaniji in Franciji so odkrili in pozdravili dva pacienta, v Nemčiji trenutno zdravijo dva, v Španiji kot rečeno zdravijo eno osebo, dve pa sta umrli. V ZDA je za posledicami bolezni v teksaškem Dallasu včeraj umrl bolnik, ki je sredi septembra prispel iz Liberije.

Da bi čim bolj onemogočili širjenje virusa v ZDA, bodo na petih letališčih, kamor prispe 94 odstotkov vseh potnikov iz Liberije, Sierra Leone in Gvineje, merili telesno temperaturo. Začelo se bo v soboto na letališču JFK v New Yorku, kasneje pa še na letališčih Newark v New Jerseyju, Atlanti, Chicagu in na Dullesu v Washingtonu.

V zahodni Afriki že več kot 8000 okuženih

Po navedbah predsednika Baracka Obame ti ukrepi dopolnjujejo veljavne. Tiskovni predstavnik Bele hiše James Brady pa dodaja, da je najpomembnejši preventivni ukrep še vedno tisti, ki poteka v zahodnoafriških državah, kjer je bolezen izbruhnila in so vanj vključeni potencialni potniki za ZDA: "Desetinam ljudi je bilo tam že prepovedano vkrcanje na letalo, potem ko so pri njih ugotovili simptome te bolezni."

Sicer pa zdravstveni delavci pri oskrbi za obolele v Afriki nase prevzemajo ogromno tveganje, saj so delovne razmere izjemno nevarne in slabe. Hemoragična mrzlica je v državah zahodne Afrike zahtevala življenja že več kot 3800 ljudi, več kot 8000 jih je okuženih. "Bolnikov je toliko, nekateri jočejo od bolečin, drugi padajo v nezavest ali pa se ne morejo niti premikati več. Za nekatere ne moremo ničesar več storiti, umirajo, in mi lahko to samo gledamo, včasih zanje molimo, delamo majhne stvari in samo upamo na kak čudež," je v pogovoru za televizijsko mrežo CNN povedal mladi zdravstveni delavec Nima Elbagir.

Svet, Evropska Unija, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...