Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dimnik gori (foto: www.zgrs.si)
Dimnik gori

Pozor, pred nami je kurilna sezona

Slovenija | 10.10.2014, 10:48 Petra Stopar

V Sloveniji se na leto v povprečju zgodi 450 dimniških požarov in povprečno 10 zastrupitev ljudi z ogljikovim monoksidom, ki so posledica nepravilnosti pri obratovanju kurilnih naprav. Sekcija dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato še pred začetkom kurilne sezone opozarja na nevarnosti pri obratovanju kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav. Svetuje, da se preventivno očisti peči, dimnike, obvezni so tudi letni pregledi in meritve emisije dimnih plinov.

Nezgode, ki nastajajo zaradi obratovanja kurilnih naprav, so posledica nevednosti in tudi malomarnosti, saj bi jih s preventivnimi ukrepi lahko preprečili. V zadnjih letih je vse bolj pogosto tudi ogrevanje na trdno gorivo (polena, peleti, sekanci), kar je povezano s kakovostjo zraka.

Zato je kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave treba na sezono pripraviti, opozarja predsednik Sekcije dimnikarjev Simon Dovrtel in svetuje, »da se pravilno kuri, da se vzame pravo gorivo, ki je ustrezno zračno suho, tudi da so peleti ustrezne kakovosti, v nadaljevanju je treba zagotoviti tudi redno čiščenje«. Pri klasičnem kurjenju s trdimi gorivi je čiščenje potrebno 4-krat v kurilni sezoni, pri biomasi dvakrat letno, pri tekočem in plinastem gorivu pa enkrat v kurilni sezoni, opozarjajo v sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Če ste poleti kupovali novo peč, vgrajevali nov dimnik ali menjali celoten ogrevalni sistem in se pred nakupom niste posvetovali z dimnikarsko službo, ki bi ocenila ustreznost izbrane naprave in pogojev za obratovanje, je zdaj skrajni čas, da dimnikarja o menjavi obvestite. »Razmišljanja, da je to peč, ki se jo priklopi na eno luknjo in stvar funkcionira, ni primerno. Tako da je za priznati, da uporabniki ne polagajo zadostne teže na to in posledično tudi številni nezgodni primeri. Po drugi strani pa nekateri uporabniki kličejo in sprašujejo o tej temi in jih zanima, tako da so mešani občutki o tem, koliko se ljudje zavedajo pomembnosti dimnikarskih storitev,« je v pogovoru za naš radio pojasnil Dovrtel.

Ob tem v sekciji še opozarjajo na previdnost pri prenovah, ki na prvi pogled nimajo ničesar skupnega s kurilno napravo, a bistveno vplivajo na njihovo varno uporabo. Tesnjenje oz. zamenjava oken in vrat z novimi, vgradnja rešetk na kanalih za prezračevanje, vgradnja ventilatorjev na zračnike, kuhinjske nape, klimatske naprave, sušilni stroji ipd., spreminjajo dovod zraka ali vplivajo na tlačne pogoje v prostoru. Ob vsaki takšni spremembi z dimnikarsko službo obvezno preverite, ali je tudi v novih pogojih obratovanje kurilne naprave varno.

Slovenija, Hrana in okolje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...