Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Voditelji svetovnih verstev na konferenci za mir

Svet | 08.09.2014, 13:25 Marjana Debevec

Papež Frančišek je na svojem Twitter profilu prvič objavil tudi fotografijo. Ta prikazuje dve bosi iraški deklici, fotografija pa naj bi bila posneta v begunskem taborišču. Poleg fotografije je sveti oče minuli petek zapisal: Vsak dan molim za vse trpeče prebivalce Iraka. Molite z menoj. V Belgiji pa ravno v teh dneh poteka srečanje svetovnih verskih voditeljev za mir, ki ga vsako leto pripravi Skupnost sv. Egidija. Tokrat poteka pod geslom: Mir je prihodnost. Papež Frančišek je v svojem sporočilu udeležencem srečanja zapisal, da je spoštovanje, dialog in sodelovanje orožje, s katerim lahko premagamo vojne. Zato je prepričan, da lahko verstva združena v duhu Assisija dajo velik prispevek k miru.

Vojna ni nikoli nujna in neizogibna“, je v pismu udeležencem konference verstev za mir poudaril papež Frančišek. Verske voditelje je povabil, naj prispevajo k celjenju ran in reševanju konfliktov, saj to pomeni biti možje in žene miru. „Naše skupnosti naj bodo šole spoštovanja in dialoga z drugimi verskimi skupnostmi, kraji, kjer se bodo učili premagovati napetosti in spodbujati odnose miru med narodi in družbenimi skupinami ter graditi boljšo prihodnost za prihodnje rodove“, je še zapisal sveti oče.

Udeleženci srečanja v Belgiji se medtem sprašujejo, kaj pomeni govoriti o miru, ko se zdi, da v svetu prevladujejo vojne. Mnogi mislijo, da je mogoče vojno zaustaviti le z vojno. „Tukaj v Anversi pa so mnogi verski voditelji z vseh koncev sveta prepričani povsem nasprotno; namreč da je edini način za premagovanje vojne mir“, je bil jasen predsednik skupnosti sv. Egidija Marco Impagliazzo. V času, ko se je oblikoval kalifat v Iraku in Nigeriji so verski voditelji, zbrani v Belgiji, še bolj odločni, da ne more biti nobene povezave med nasiljem in religijo. Vsekakor pa na srečanju govorijo tudi o preganjanju kristjanov v Iraku. „Veseli smo, da na srečanju sodelujejo predstavniki vseh verskih skupnosti iz Iraka, tako suniti, kot šiiti, jazidi in kristjani. Skupaj bomo iskali odgovore na vprašanje, kakšna je prihodnost Iraka“, je povedal Impagliazzo. Dodal je še, da bodo verski voditelji na srečanju, ki bodo sklenili jutri, naredili neke vrste avtorefleksijo o tem, koliko so bili sposobni graditi svet miru.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...