Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Muslimani med molitvijo v mošeji (foto: Wikipedia)
Muslimani med molitvijo v mošeji

P. Khalil o razumevanju skrajnega islamizma

Svet | 07.09.2014, 12:54 Marjana Debevec

Težko je razumeti ozadje konfliktov na Bližnjem vzhodu in resnične namene skrajnih islamističnih skupin. Kaldejski patriarh v Iraku je v pogovoru za Radio Vatikan zatrdil, da so tisti, ki podpirajo napadalce, še hujši od njih. Eden od vodilnih poznavalcev islama jezuit p. Samir Khalil pa je mnenja, da je upad moralnih vrednot na Zahodu v povezavi z nasilno zgodovino glavni razlog za morilsko kampanjo, ki poteka na Bližnjem vzhodu.

P. Khalil, po narodnosti Egipčan, je povedal, da so ljudje v Egiptu, kot tudi drugih državah, v zadnjem stoletju sprejemali tehnološke novosti in modernizacijo iz Zahoda. Poskušali so se prilagoditi zahodni kulturi, ki so jo enačili s krščanstvom. V zadnjem obdobju pa je Zahod pokazal tudi svojo negativno plat: pomislimo samo na spolno revolucijo, promocijo homoseksualnosti, odnos med moškim in žensko ni več svet. Sledili sta vojni v Perzijskem zalivu in Iraku, ki so ju smatrali kot napad na islam. Zahod je zanje zato neke vrste pojem greha, čeprav vsi uporabljajo njegove proizvode. Zato se po besedah. p. Khalila na zelo radikalen način z vojnami in uboji želijo vrniti v čas sedmega stoletja, ko je živel Mohamed. Po njegovih besedah gre za radikalne skupine, ki so prepričane, da točno vedo, kaj je prav in kaj ne. Zato močno nasprotujejo relativizmu, ki vlada na Zahodu. Hkrati pa je po besedah p. Khalila pretresljivo videti, kako si predstavljajo nebesa: vsak dober musliman bo imel poleg žene še 72 najlepših deklet, vsaka od njih pa še deklice, ki ji bodo služile in tudi te bodo na voljo gospodarju. Vsakdo, ki ne razmišlja tako, kot oni, je zanje nevernik, torej ga imajo pravico ubiti.

Problem je v tem, da muslimani težko razumejo Zahodno kulturo, kjer je v zadnjih dveh stoletjih vse bolj prihajalo do ločitve med Cerkvijo in državo. Muslimani pa so muslimani v celoti, pri njih ni nobene ločenosti. Sekularizacija je pozitivna v tem smislu, da dovoljuje svobodo veroizpovedi in vesti, daje pa tudi prosto pot za zamenjavo religije. To, kar je temeljno za sobivanje v civilizirani kulturi, je za muslimane nesprejemljivo. Tudi islamski skrajneži trdijo, da spoštujejo veroizpovedi, hkrati pa ne dovoljujejo spreobrnjenja iz islama v druga verstva. Zakaj? Sami pravijo, da dovoljujejo svobodo vesti, vendar pa ne dovoljujejo tega, ker je nekaj slabega. Govorimo torej dva različna jezika in živimo v dveh različnih svetovih. Seveda so med njimi tudi liberalni muslimani, ki razmišljajo drugače, vendar je teh le približno milijon, medtem ko je ostalih vernikov milijarda in pol, je povedal p. Samir Khalil.

Drug pomemben vidik, pomemben za razumevanje skrajnih skupin, pa je majhna stopnja izobraženosti. V Egiptu je na primer več kot 40 odstotna nepismenost. Podobno je tudi v Maroku in Jemnu. Njihovo edino vodilo je torej religija, kakor jim jo predstavijo njihovi voditelji je poudaril p. Khalil. Večina muslimanov je po njegovih besedah zgrožena nad terorističnimi dejanji, vendar pa mnogi mislijo, da so prav oni pristni muslimani in zato le redki jasno spregovorijo proti njim.

Po drugi strani pa zmerni muslimani, ki jih je večina, ne govorijo in ne pišejo v medije. Veliko glasnejši in agresivnejši so radikalci.

P. Khalil je tudi dejal, da je ISIS neke vrste del islama, saj je bil tudi Mohamed zelo nestrpen do nevernikov, malo lažje je sprejemal kristjane in Jude. Džihadisti sledijo tej liniji, s to razliko, da je zanje nevernik vsak, ki ni, kakor oni. Ob tem je treba vedeti, da je nasilje element islama, kar pa ne velja za krščanstvo. Ko so kristjani izvajali nasilje v vojnah, niso sledili evangeliju. Ko pa ga izvajajo muslimani, le ti sledijo Koranu. Zato je p. Khalil prepričan, da bi morali muslimani danes na novo preučiti islam in ga prilagoditi sodobnemu svetu. Tudi v Stari zavezi je bilo veliko nasilja, vendar pa je treba Božjo besedo razumeti zame danes. Tega pa muslimani ne delajo. Za krajo pri njih velja kazen, da je treba odsekati roko. Po besedah p. Khalila bi morali poiskati nove načine, da bi ljudi prepričali, da ne bi več kradli. Tako kot je Jezus storil s prešuštnico, ki so jo hoteli kamenjati. Rešil je njeno dušo, da je lahko začela novo življenje.

Problem muslimanov je v tem, da so prepričani, da je Koran dobesedno Božja beseda in ne le beseda, ki jo je Bog navdihnil. P. Samir Khalil je prepričan, da bi morali muslimani predvsem veliko več delati na vzgojnem sistemu in le na ponavljanju določenih stavkov in pravil. Tako bi lahko tudi bolj pravilno razlagali Koran.

O skrajnežih pa je p. Khalil dejal, da se bo prej ali slej njihovo širjenje končalo, saj je nemogoče, da bi se nadaljevala tako nečloveška dejanja. Oni so sicer prepričani, da bodo zmagali v vsakem primeru: če ubijejo druge, so zmagovalci, in če jih drugi ubijejo, so zmagovalci, ker gredo v nebesa. Najbolj ironično pri vsem tem pa je, da se ti skrajneži borijo proti nemoralnosti Zahoda, hkrati pa sami vršijo še hujša dejanja. „Težko mi je to reči, vendar je v tem, kar počnejo, nekaj diaboličnega. Tega svet ni videl v vsej svoji zgodovini“, je zatrdil p. Khalil. Zato je tudi prepričan, da nimajo dolge prihodnosti in mi jih moramo takoj ustaviti.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...