Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Ob 600-letnici ustoličenja

| 16.09.2014, 09:48 Matjaž Merljak

18. marca 2014 je minilo 600 let od zadnjega ustoličenja koroškega vojvode na Gosposvetskem polju v slovenskem jeziku. Obletnico tega dogodka, ki je pomemben tako za ves slovenski kulturni prostor kot tudi za deželo Koroško, bodo to nedeljo obeležili s skupno spominsko-zgodovinsko prireditvijo na Krnskem gradu ter v cerkvi pri Gospe Sveti.

Organizatorji napovedujejo vrhunski kulturni užitek – recital z glasbeno spremljavo, koncert domačih zborov ter kantato Franceta Cigana »Ustoličenje karantanskega kneza«.

Prireditev organizirajo Krščanska kulturna zveza, Narodni svet koroških Slovencev, Enotna lista, Mohorjeva družba v Celovcu in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk v nedeljo, 21. septembra 2014.

Ob 13.30 bo pri Krnskem gradu na Kralovcu najprej zgodovinski uvod, ki ga bo imel Janko Zerzer, sledil bo recital Koroška oporoka avtorja Nika Kupperja in nastop Musica Claudiforensis, vodi Ingomar Mattitsch.

Prireditev se bo ob 15.00 nadaljevala v cerkvi pri Gospe sveti s koncertom. Nastopili bodo: Oktet Suh, ki ga vodi Edi Oraže, Mešani mladinski zbor ZG in ZRG za Slovence, ki ga vodi Roman Verdel, Mešani pevski zbor J. P. Gallus, ki ga vodi Dominik Hudl.

Slovenski komorni zbor iz Ljubljane, ki ga vodi Martina Batič in Kvartet trobil s Prevalj bodo uprizorili kantato »Ustoličenje karantanskega kneza. Delo za soliste in mešani zbor s spremljavo kvarteta trobil sta napisala Zdravko Novak in Lovro Kaselj, glasba France Cigan.

Dodajmo še to: obred ustoličenja koroškega vojvode je potekal po starodavnem izročilu, ki spominja na Karantance in njihov način postavitve knezov. Izvajal se je v slovenskem jeziku.

 

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...