Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Župnik v Gazi: stanje je nevzdržno

Svet | 29.07.2014, 11:14 Marjana Debevec

Prelivanje krvi na območju Gaze in v okolici se je kljub številnim pozivom mednarodne skupnosti k premirju ponoči še okrepilo. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je bilo v izraelskih napadih ubitih 26 Palestincev, med njimi najmanj štirje otroci, življenje pa je izgubilo tudi pet izraelskih vojakov. Tridnevni ramazanski bajram, ki se je začel v ponedeljek, je tako zaznamovalo nasilje, mednarodni pozivi h končanju prelivanja krvi pa so znova naleteli na gluha ušesa.

Število Izraelcev, ki so bili ubiti od začetka ofenzive na gazo 8. julija, je naraslo na 53, na palestinski strani pa je že najmanj 1113 smrtnih žrtev. Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je danes Izrael obtožil izvajanja genocida v Gazi, islamski svet pa pozval, naj Palestince oboroži za boj proti sionističnemu režimu. Po drugi strani pa predstavniki Katoliške Cerkve pozivajo k umirjanju strasti. Jeruzalemski pomožni škof William Shomali je sprte strani pozval k vrnitvi za pogajalsko mizo. Če se bo trenutni val nasilja nadaljeval, bodo kristjani v še večjem številu zapuščali Sveto deželo, je izrazil bojazen škof. Že zdaj je krščansko življenje v Gazi »v zadnjih vzdihljajih«, je pojasnil škof Shomali.

O življenju kristjanov v Gazi je za Radio Vatikan spregovoril župnik v Beit Jali p. Mario Cornioli. Povedal je, da so vse župnije pri maši molile, da bi se končalo to krvavo nasilje. Zbrali so tudi nekaj pomoči, vendar pa je prehod v Gazo zaprt. Tamkajšnji župnik skrbi za krščanske družine. Trenutno išče načine, kako v Jeruzalem prepeljati fanta, ki so mu morali amputirati nogo. „Tudi bolnišnico so bombardirali, tako da nima več možnosti sprejemati novih bolnikov, niti zdraviti že hospitaliziranih. Res je nora situacija. Gospoda prosimo, naj nam pomaga“, je povedal p. Cornioli.

Prebivalcem Gaze nihče ne more pomagati, zmanjkuje hrane in nujnih sredstev za preživetje. „V župniji je 900 vernikov in župnik ne ve več, kako naj jim pomaga. Povedal mi je, da situacija postaja zares nevzdržna“, je dejal p. Cornioli in dodal, da so v jeruzalemski bolnišnici obiskali nekaj otrok, ki so uspeli prebegniti. „Presunljivo je videti grozo v oče teh otrok. Nekateri ne govorijo, drugi imajo povsem prazen pogled, poleg tega da so tudi vsi ranjeni. Ne vemo več, na koga naj se obrnemo, razen na nebesa. Veliko nam je pomenil papežev poziv k prenehanju nasilja, vendar pa se zdi, kot da ga nihče ne posluša. Še naprej moramo moliti“, je dejal p. Cornioli.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...