Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Romanje frankfurtskih rojakov v Maria Einsiedel (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Romanje frankfurtskih rojakov v Maria Einsiedel

Junijske novice iz Frankfurta

| 08.07.2014, 12:39 Matjaž Merljak

Kmalu po praznovanju naše župnijske obletnice je sledil binkoštni praznik, ko je že vrsto let v frankfurtski cesarski stolnici na predvečer praznika maša narodov in jezikov. To je maša, ki jo oblikujemo in pri njej sodelujemo člani raznih narodnostnih in jezikovnih skupin, predvsem iz Frankfurta.

Somaševanje duhovnikov tujski župnij in misij je vodil limburški pomožni škof dr. Thomas Löhr, med njimi pa letos ni bilo slovenskega. V tistih dneh se je odpravil v Vadsteno na Švedskem k tamkajšnjemu binkoštnemu romanju in srečanju 'švedskih' Slovencev. V molitvi vernikov pa se je vseeno slišala slovenska beseda po ustih Jožeta Plohla.

Praznična maša na Telovo pred frankfurtsko mestno hišo
raznična maša na Telovo pred frankfurtsko mestno hišo © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Helena moli za bolne in trpeče v Frankfurtu
Helena moli za bolne in trpeče v Frankfurtu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu
V znamenju slovenske prisotnosti v Frankfurtu je bil tudi praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi, ko se sicer ne ravno v velikem številu udeležimo maše in procesije. V molitvi vernikov nam je tudi letos pripadla prošnja za vse potrebe, in sicer za bolne in trpeče v tem mestu. V narodni noši jo je podala Helena Žmavc.

In še tretja stvar je zaznamovala mesec junij, naša vsakoletna maša za domovino v Maria Einsiedel pri Gernsheimu. Žal se nam letos kar nekaj napovedanih stvari ni izšlo. Zaradi zdravja in drugih obveznosti sta nam odpovedali prihod kar dve pevski skupini, zadnji dan pa zaradi močnega prehlada še gost iz Slovenije p. Branko Cestnik.

Pa tudi sosedom iz Mannheima se datum na soboto 28. junija očitno ni izšel; pogrešali smo jih namreč. Vseeno pa se nas je zbralo tam okrog petdeset, večinoma iz Frankfurta in iz Wiesbadna ter njegove okolice. Mašno daritev za domovino je vodil domači župnik Martin Retelj, po maši pa je sledilo himni še nekaj recitacij družine Klemenčič-Möhn, tako staršev kakor obeh otrok. Slavje v cerkvi pa smo sklenili z molitvijo za domovino in pesmijo Marija, pomagaj nam sleherni čas.

Dorjan in Slovenska beseda ter Galja, ki recitra pesem Doma
Dorjan in Slovenska beseda ter Galja, ki recitra pesem Doma © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Sledilo je še nekaj ur srečanja in pogovora pri jedeh z žara, kar je pripravila skupina iz Wiesbadna. A tudi skupina, ki že nekaj let pripravlja pogostitev, se je zaradi bolezni nekoliko zmanjšala. Ob vsem tem pa je bilo vreme, ki je skoraj vsako leto pregovorno slabo, prizanesljivo.

Pred cerkvijo v Maria Einsiedel v letu 2014
Pred cerkvijo v Maria Einsiedel v letu 2014 © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...