Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

De Fransu in lord Patten

Papež in Sveti sedež | 10.07.2014, 10:30 Marta Jerebič

Francoski finančnik Jean-Baptiste de Franssu je novi vodja vatikanske banke. Komisijo, ki bo v naslednjem letu pripravila reformo vatikanskih medijev, pa bo vodil Britanec, lord Christopher Francis Patten.

Jean-Baptiste de Franssu je ustanovitelj in predsednik podjetja za upravljanje premoženja M&A INCIPIT. Do konca oktobra 2011 je bil izvršni direktor evropske veje podjetja Invesco, ene največjih družb na svetu za upravljanje premoženja. Objavil je številne članke in vodil seminarje o upravljanju premoženja v Evropi in ZDA, zato bo to področje tudi njegova prednostna naloga v vatikanski banki, ki obrača približno 6 milijard evrov.

»Načrt je spremeniti tip produktov, ki jih vatikanska banka nudi svojim strankam, in sicer v smeri takega modela poslovanja, ki je veliko bolj povezan z upravljanjem premoženja kot s tipičnimi bančnimi depoziti,« je povedal na včerajšnji tiskovni konferenci. De Franssu je poročen in ima štiri otroke.

Lord Christopher Francis Patten je britanski konservativni politik, dosmrtni član britanskega zgornjega doma, od leta 2003 pa kancler oxfordske univerze. Bil je zadnji guverner Hongkonga – julija 1997 je nadzoroval njegovo izročitev Kitajski. Od leta 1999 do 2004 pa je bil evropski komisar za zunanje odnose. Od aprila 2011 do maja letos pa je bil predsednik vodstvenega organa BBC-ja. Septembra 2010 je nadzoroval obisk papeža Benedikta XVI. v Veliko Britanijo. Je poročen in ima tri hčere. Britanski jezuitski časnik The Tablet ga je razglasil za enega najbolj vplivnih britanskih katoličanov.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...