Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Obisk Aten v počitniških majicah – 4. dan radijskih počitnic

| 25.06.2014, 08:17 Tone Gorjup

Na god sv. Janeza Krstnika smo obiskali Atene - prestolnico antične in današnje Grčije. Naš prvi cilj je bila katoliška katedrala sv. Dionizija Aeropagita, drugi pa tempelj Partenon, posvečen boginji Ateni. Okusili smo tudi del tega, kar spada k Atenam od vratolomne vožnje Grkov do njihove solate. Večer smo posvetili domovini pred njenim praznikom in ji nazdravili.

Dan modrih majic
Dan modrih majic © Izidor Šček

Po zajtrku smo bili spet na avtobusih in pred nami Atene, mestna državica v antični Grčiji, ki je za nekaj časa postala središče takratnega sveta, v katerem je vladalo ljudstvo. V devetnajstem stoletju so Atene postalo glavno mesto današnje Grčije. Stolna cerkev Pavlovega učenca in prvega škofa v Atenah sv. Dionizija Aeropagita se nahaja v središču današnjega upravnega dela mesta. Napolnili smo jo in vikar stolnice, ki nas je pozdravil, ni mogel skriti presenečenja nad množico „turistov“, ki tudi sicer pogosto zaidejo v to svetišče, da bi imeli sveto mašo. V modrih počitniških majicah je cerkev na nek način dobila dušo in ko jo je napolnila še naša pesem, je bilo kot v nebeški gloriji, kot bi dejal Cankar. Misel na Janeza Krstnika in na našo Slovenijo, ki danes praznuje, je bila rdeča nit nagovora po evangeliju. Seveda smo se spomnili tudi apostola Pavla, ki je na enem izmed apostolskih potovanj obiskal Atene. Mestni možje so ga povabili v Areopag. Tam jim je želel oznaniti evangelij, vendar brez posebnega uspeha. Ob njegovih besedah so se mu učenjaki in filozofi posmehovali ter mu rekli: »O tem bi te poslušali kdaj drugič.«

Počitnikarji na atenski Akropoli
Počitnikarji na atenski Akropoli © Izidor Šček

 

© ARO

Maši je sledil obisk mesta z Akropolo, utrjenega antinčnega dela mesta na 156 metrov visoki vzpetini s templjem, ki je posvečen boginji Ateni, zaščitnice mesta. Seveda smo si ogledali tudi antični del mesta z olimpijskim stadionom in novejše predele s predsedniško palačo, parlamentom in drugimi stavbami. Ujeli smo celo menjavo straže, ki predstavlja svojevrsten obred. Vzpon na Akropolo je bil verjetno najbolj doživet del obiska prestolnice. Pozornost sta pritegnila antično Dionizovo gledališče in rimski odeon, pa tempelj boginje Atene Partenon. Ko smo se vrnili z vrha, pa nas je prevzel utrip starega mesteca s številnimi trgovinicami in gostišči.

Kompasovi vodiči počitnikarjem razlagajo zgodovino akropole
Kompasovi vodiči počitnikarjem razlagajo zgodovino akropole © Izidor Šček

Po vrnitvi v naše počitniško naselje in večerji nas je čakal še pozdrav domovini. Radijski sodelavci smo s pomočjo mladih oblikovali program, v katerem so se prepletale pesmi, recitacije, igrani prizori in glasba. Narodno buditeljski večer ne za čas čitalnic, ampak za današnjo rabo. Nazdravili smo z Radgonsko penino in veselo druženje sklenili z blagoslovom.

Vedno bolj zagorela radijska ekipa
Vedno bolj zagorela radijska ekipa © ARO

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...