Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Koptski katoličani zadovoljni z al-Sisijevo izvolitvijo

Cerkev po svetu | 08.06.2014, 07:00 Marta Jerebič

V Kairu je prisegel novi egiptovski predsednik, vojaški poveljnik Abdul Fatah al Sisi, ki je na volitvah prejšnji teden prejel nekaj več kot 96-odstotno podporo. Volilna udeležba je bila 46-odstotna. Slovesnosti se je udeležil tudi predstavnik koptskih katoličanov, škof v Gizi, msgr. Antonios Azis Mina, ki je igral pomembno vlogo pri sestavljanju nove egiptovske ustave. Cerkev v Egiptu tudi sicer meni, da je Al-Sisijeva izvolitev dobra za kristjane, saj vojaški poveljnik ne dela razlike med kristjani in muslimani, ampak je njegova prva skrb dobrobit države.

Egiptovski kristjani v vojaškem poveljniku al Sisiju vidijo junaka, ki je Egipt rešil Muslimanske bratovščine. »Nihče ni verjel, da bomo nekega dne rešeni tega fundamentalističnega režima,« je za Radio Vatikan povedal škof iz Assutija, msgr. William Kiryllos. »Vsi upajo, da bo prihodnost boljša in čeprav vemo, da imamo številne probleme – kar zadeva gospodarstvo, varnost itd., se tudi zavedamo, da moramo vsi sodelovati pri soočanju s težavami

Da je al-Sisi pravi človek v pravem trenutku, meni tudi apostolski vikar v Aleksandriji, msgr. Adel Zaky, ki je za ustanovo Pomoč Cerkvi v stiski dejal, da njegova izvolitev za kristjane pomeni večjo varnost in boljšo prihodnost. Al-Sisi namreč v javnosti ni nikoli spodbujal verskega sovraštva, niti ni izrekel besed, ki bi jih bilo mogoče povezati z verskim fanatizmom.

Kot številni kopti, tudi msgr. Zaky v generalu prepoznava zaslugo za odstavitev islamističnega predsednika Mohammeda Mursija, pod katerim so egiptovski kristjani preživljali težke čase. Po odstavitvi julija lani so nekateri trdo linijo Al-Sisija večkrat kritizirali, s čimer pa se apostolski vikar v Aleksandriji ne strinja: »Če general ne bi bil vodja oboroženih sil, bi se napetosti v državi zagotovo končale v državljanski vojni in bi končali v razmerah, podobnim iraškim,« meni msgr. Zaky in dodaja, da ljudje niso imeli sredstev, da bi se branili pred Muslimansko bratovščino, vojska pa je posredovala izključno na zahtevo egiptovskega ljudstva. Za kristjane je sedaj bistvenega pomena, da bo novi predsednik izvajal novo egiptovsko ustavo, je še dejal msgr. Zaky.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.