Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Izšla je 50. številka Slovenskega časa!

| 17.06.2014, 22:56

Izšla je 50. številka Slovenskega časa, priloga tednika Družina za družbo in kulturo. Kot bralce v uvodniku nagovarja direktor Tone Rode, „nikoli ni prepozno za kristjana v kulturi, v družbi in v politiki“ in po mnenju pisca je čas za dejavno udejstvovanje prav zdaj. Žiga Turk v prispevku razmišlja o tem, da nam tranzicija ni uspela, predlaga pa tudi „dva recepta za premik“. O Sloveniji izpod Južnega križa piše Urška Makovec, Brane Senegačnik pa v svoji kolumni razglablja o „sobi z razgledom“, poroča spletna Družina.

K pogovoru so ob jubileju povabili Aleša Hojsa, predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki se pred dnevom državnosti ozira nazaj, k temeljnim vrednotam, iz katerih je zrasla samostojna slovenska država. Jože Mlakar piše o boju za narodov značaj in šolo novega tisočletja, Milan Gregorič pa slovenske državljane nagovarja, naj se „čim prej pripravimo na naslednje predčasne volitve“.

O volitvah, volivcih in voljencih v prispevku piše Andrej Šter, ki razmišlja o „uresničevanju volilne pravice (ne le) v tujini“. Nekdanjemu predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti je namenjen in memoriam izpod peresa Zorka Simčiča, ki je o dr. Jožetu Trontlju zapisal: „Mislil si, da je breza, a ko je padla, si spoznal, da je bil hrast“.

Jože Možina bralcem Slovenskega časa predstavlja zgodbo o nastanku dokumentarca Urok iz Depale vasi, ki ga imenuje „prispevek k normalnosti in pluralnosti RTV Slovenija“. France Pibernik je med pisci v diaspori tokrat izbral Nikolaja Jeločnika, pisatelja, dramatika, režiserja in publicista, ki je živel in deloval v Buenos Airesu.

Nina Mazi piše o povezavi zdravja in domovine, ki imata v sodobnem času vrsto skupnih izhodišč in temeljev, Simon Malmenvall pa se v mesecu duhovniških posvečenj malce drugače loteva perečega vprašanja celibata. Dejan Valentinčič razmišlja o „Travniku 1984“, zgodovinskem dnevu za Slovence, italijansko državo in slovensko-italijanske odnose in se sprašuje, ali bi si tedanje dogodke za zgled lahko vzeli tudi danes. Jernej Letnar Černič v prispevku Ugrabljena Evropa navaja dejstva, ki so zaznamovala volitve v Evropski parlament.

O jubileju na zadnji strani piše Alenka Puhar in se sprašuje, kako lahko v Sloveniji praznujemo 70 let nečesa, kar deluje že skoraj 150 let. „Zlati jubilej“ Slovenskega časa pa je tema jezikovne kolumne, ki jo za našo prilogo piše Janez Dular.

Vir: Družina

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...