Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Udeleženci konference so se ogledali Luko Koper (foto: USZS)
Udeleženci konference so se ogledali Luko Koper

Zaključila se je konferenca o medn. povezovanju

| 16.05.2014, 08:27 Matjaž Merljak

V organizaciji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu dan je v sredo in četrtek, 14. in 15. maja 2014, v Kopru potekala 5. poslovna konferenca Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva. Udeležilo se je je več kot sto obrtnikov, podjetnikov in predstavnikov gospodarskih organizacij iz Slovenije in Italije, pridružili so se jim tudi gostje iz Zagreba, Reke, Bavarske ter tudi rojaka iz Avstralije in Kolumbije.

V sredo je programski del konference potekal v Pokrajinskem muzeju v Kopru. Šlo je za posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno iz Severne Italije, na katerega so bili vabljeni predvsem podjetniki primorske regije.

V četrtek se je konferenca sklenila z ogledom Luke Koper in obrtne cone Srmin. Za to se je odločila skupina zainteresiranih podjetnikov.

Pri odprtju je zbrane pozdravil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki opravlja tekoče posle. Naglasil je, da je splošna gospodarska in socialna kriza povod za to, da podjetniki še bolj intenzivno širijo svoja obzorja, iščejo nove poti poslovnega povezovanja tako znotraj države kot tudi preko njenih meja. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi, si prizadeva, da bi poleg že uveljavljenih povezav na področju kulture, šolstva, športa itd. čim bolj spodbudil in uveljavil tudi gospodarsko povezovanje. To pripomore h krepitvi gospodarstva na obeh straneh meje, gospodarsko močna narodna skupnost pa ima večje možnosti za svoj kulturni obstoj. Ob zaključku nagovora je poudaril osnovni namen konference, ki je predvsem medsebojno povezovanje s posebnim poudarkom na čezmejnih projektih in možnostih njegovega financiranja tudi iz evropskih sredstev.

Daljši vsebinski nagovor udeležencem konference je na sredinem odprtju imel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja, ki opravlja tekoče posle. Poleg poudarjanja pomena tovrstnega povezovanja z vidika spodbujanja konkurenčnosti lokalnega podjetništva je orisal značilnosti regionalnega razvojnega programa za južno Primorsko za obdobje 2014-2020, ki je v zaključni fazi in ga bodo v kratkem podrobneje predstavili.

Med prioritetami programa je izvedba ključnih regionalnih projektov s področja obalnega in pomorskega turizma, pri čemer bo potrebna tudi podpora mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo. Prav tako pomembno bo čezmejno sodelovanje na področju izkoriščanja energije morja in drugih alternativnih virov, je navedel Dragonja.

Podrobnejše poročilo s prezentacijami sodelujočih bo objavljeno na spletni strani Urada.

Preberite tudi prejšnjo novico ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.