Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Evropska unija z dogovorom za zaostritev ukrepov proti Rusiji

| 28.04.2014, 19:00 Rok Mihevc

Članice Evropske unije so se dogovorile za zaostritev sankcij proti Rusiji z uvrstitvijo petnajstih novih imen na seznam oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo, so povedali viri v Bruslju. Na kazenskem seznamu bo tako po novem 48 oseb, odgovornih za kršenje ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Ukrajine.

Unija je odločitev o razširitvi drugega kroga ukrepov proti Rusiji sprejela danes na ravni odbora stalnih predstavnikov članic pri EU. V torek bo ukrep objavljen v Uradnem listu, s tem pa bodo znana tudi imena.

Gre za izvedbo politične odločitve, ki so jo 14. aprila sprejeli zunanji ministri EU zaradi stopnjevanja napetosti v Ukrajini. Ti so takrat pristojne službe pozvali, naj pripravijo vse potrebno za uvrstitev novih predstavnikov ruskih oblasti in proruskih separatistov v Ukrajini na kazenski seznam.

Evropska unija je kazenski seznam sprejela in kmalu nato tudi prvič razširila marca zaradi priključitve Krima Rusiji. Na njem je sedaj 33 ruskih in krimskih predstavnikov, tudi podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin in eden glavnih izvrševalcev propagande ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Kiseljov.

Sestanku zunanjih ministrov EU je 17. aprila sledilo srečanje vodij diplomacij Rusije, Ukrajine in ZDA ter visoke zunanjepolitične predstavnice unije Catherine Ashton v Ženevi, ki je prineslo politični dogovor o zmanjševanju napetosti v Ukrajini, zato unija seznama ni takoj razširila.

Ker Rusija ženevskega dogovora ne spoštuje, so se voditelji članic skupine G7 - ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Kanade - pred dnevi zavezali, da bodo hitro sprejeli dodatne ukrepov proti Rusiji, saj je nujno zagotoviti mirne in demokratične predsedniške volitve v Ukrajini 25. maja.

"Rusija ni sprejela nobenih konkretnih ukrepov v skladu z ženevskim dogovorom. Tega dogovora ni javno podprla, ni obsodila dejanj proseparatistov, ki poskušajo destabilizirati Ukrajino, niti ni oborožencev pozvala, naj mirno zapustijo zasedena vladna poslopja in odložijo orožje," je G7 v izjavi utemeljila svojo odločitev.

Tudi ZDA stopnjujejo ukrepanje proti Rusiji, in to odločneje od EU, ki je previdnejša zaradi močne odvisnosti od ruske energije. Iz Bele hiše so sporočili, da bodo uvedli ukrepe še proti sedmim Rusom, vključno z vodjo ruske naftne družbe Rosneft Igorjem Sečinom, in proti 17 podjetjem, povezanim z ruskim predsednikom Putinom.

EU sicer pripravlja tudi gospodarske ukrepe proti Rusije, ki lahko vključujejo niz ukrepov na finančnem, trgovinskem in energetskem področju ter embargo na orožje. Prvi korak pri uvedbi gospodarskih sankcij bi lahko bil po navedbah virov pri EU kaznovanje pravnih oseb z zamrznitvijo premoženja.

A članice o uvedbi gospodarskih sankcij nimajo enotnega mnenja, saj bi jih te različno močno udarile. Za odločnejše ukrepanje proti Rusiji se zavzemajo predvsem Velika Britanija, Francija, Poljska, baltske države in Švedska. Slovenija je od začetka v taboru previdnejših članic in izpostavlja pomen političnega dialoga z Rusijo.

Evropska unija je načrt tristopenjskega ukrepanja proti Rusiji sprejela na izrednem vrhu v začetku marca. V prvem krogu je najprej zamrznila pogajanja o vizumski liberalizaciji in o novem sporazumu o krepitvi vezi z Rusijo, v drugem krogu je uvedla usmerjene sankcije proti posameznikom in kazenski seznam večkrat razširila, tretji krog pa predvideva uvedbo gospodarskih sankcij.

 

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...