Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Višje sodišče potrdilo sodbo v primeru Patria

| 28.04.2014, 15:43 Rok Mihevc

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria in sodba je postala pravnomočna. Predsednik SDS Janez Janša je tako obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev.

"Pritožbe zagovornikov obdolženih Janše, Črnkoviča in Krkoviča se zavrnejo kot neutemeljene in se potrdi sodba sodišča prve stopnje," je zapisano v sodbi Višjega sodišča. Vsi trije bodo morali v treh mesecih plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni. Plačati bodo morali tudi sodne takse.

Zakon o kazenskem postopku predvideva, da sodba postane pravnomočna, ko sodišče prve stopnje prejme spise z overjenimi prepisi sodbe sodišča druge stopnje, kar se je zgodilo danes.

Drugostopenjska sodba prihaja skoraj leto dni po prvostopenjski, ko je ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek trojico spoznala za krivo kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Tako Janša kot Krkovič in Črnkovič sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt in zatrjujejo, da so nedolžni ter da proti njim ni nobenih dokazov. Zato je tudi pričakovati, da bodo obsojeni iskali pravico na višjih instancah. Zoper pravnomočno sodbo so namreč še možna pravna sredstva, sodba pa se izvrši, ko je vročena in ko za njeno izvršitev ni zakonskih ovir.

Nekdanji predsednik vlade Janša je po mnenju sodišča v poslu nabave oklepnikov obljubo nagrade sprejel za stranko SDS. Črnkovič je Jožetu Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič pa je to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Prvostopenjski epilog je zadeva Patria doživela tudi v Avstriji in na Finskem. Medtem ko je bila avstrijska sodba obsodilna za posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla, je finsko sodišče nekdanje odgovorne v Patrii oprostilo. V Sloveniji pa sta bila v t. i. zadevi Patria II pred nekaj tedni na prvi stopnji na zaporni kazni obsojena upokojeni brigadir Peter Zupan in slikar Jure Cekuta. Zupan je bil zaradi zlorabe položaja obsojen dve leti in pol zapora, Cekuta pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja na štiri leta in štiri mesece zapora. Obsojena sta napovedala pritožbo.

ODZIVI

Predsednik SDS Janeza Janša se je na današnjo sodbo odzval z zapisom na Twitterju. "Glej, glej, F571 spet v neposredni navezi z orodjem za uničevanje političnih nasprotnikov (Bavcon)," je zapisal Janša.

V še enem zapisu na omenjenem spletnem družbenem omrežju je pojasnil še njegovo razumevanje povezanosti dogodkov v preteklih dneh. Globoka država: 1. Obisk Milana Kučana pri Alenki Bratušek - 2. Proces Brdo - 3. Razpad Pozitivne Slovenije - 4. Sodba Patria - 5. Predčasne volitve, je nanizal Janša. Novinarska konferenca prvaka SDS je napovedana za jutri ob 12. uri.

SDS je kot odziv na odločitev  na svoji spletni strani objavila sporočilo v angleškem jeziku, ki govori o "politično motiviranem procesu, ki je privedel do politično motivirane odločitve sodišča v nereformiranem in nelustriranem slovenskem pravosodnem sistemu". Stranka tujim bralcem zatrjuje, da je bil njen predsednik in nekdanji predsednik vlade "po pristranskem procesu obsojen na dve leti zapora brez enega samega dokaza" in da gre za enega iz dolge vrste politično motiviranih procesov zoper člane SDS in podpornike te stranke, ki so se začeli leta 2003. Stranka meni, da je primer Patria zgolj vrh ledene gore, ki predstavlja grozljivo stanje slovenskega pravosodnega sistema.

Sporočilo nadalje poudarja, da so bile obtožbe o podkupovanju na Finskem zavrnjene in navaja mnenje pravnika Klemna Jakliča, da je Janša žrtev pravne fikcije, obtožnice, v kateri nista specificirana niti kraj niti način, na katerega naj bi sprejel obljubo nagrade. Stranka trdi, da je tožilstvo preprosto ignoriralo dve jasni sodbi Vrhovnega sodišča, ki "izrecno pravita", da na podlagi nedoločenega časa, kraja in metode domnevnega kaznivega dejanja obsodba v Sloveniji ni mogoča, saj se obtoženi v tem primeru ne more braniti. Janševa pravica do poštenega sojenja je bila zato kršena, še ocenjujejo v SDS.

Člani Izvršnega odbora SDS so bili redkobesedni v komentarjih potrditve obsodilne sodbe. Ljubljanska svetnica Mojca Škrinjar je odločitev višjega sodišča označila za sramoto, poslanec Andrej Čuš pa je povedal, da ljudje že vedo, za kaj gre, in da SDS raste iz dneva v dan. "Janez Janša je heroj," je dodal poslanec Marijan Pojbič.

 

Brigadir Tone Krkovič današnje sodbe še ni videl, a poudarja, da ni pričakoval nič drugega kot oprostilno sodbo. Njegov odvetnik Jože Hribernik je sodbo označil za politično. Napovedal je uporabo še možnih pravnih sredstev, vsekakor bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Krkovič je spomnil, da je vsakič ob prihodu na sodišče v izjavi novinarjem opozarjal, da ima "njegovo kaznivo dejanje ime Tone Krkovič" in je zato pričakoval, da bo vsaj kaznivo dejanje dobilo svoje ime oz. svojo kvalifikacijo. O tem, ali bodo zaprosili za alternativno prestajanje kazni, pa za zdaj po Hribernikovih besedah še ne razmišljajo.

Prokurist družbe Rotis Ivan Črnkovič, ki je v odzivu na sodbo za Radio Slovenije dejal, da je takšno odločitev napovedal že po javni obravnavi. Trdi, da dokazov ni in jih ne more biti. "Ne da ni dokazov, jaz tega nisem naredil, jaz nisem dal obljube. Ne da ni dokazov, jih ne more biti in jih nikoli ne bo," je dejal Črnkovič.

Tožilstvo je tako sodbo pričakovalo, ker ustreza dejanskemu stanju, je v izjavi po prejemu sodbe dejal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc. Zaskrbljujoče pa je, da se je tožilstvo moralo ukvarjati z državnimi institucijami, vlado in predsednikom vlade, je dodal. Poudaril je, da tožilstvo ni imelo nobenih političnih ciljev. "Tukaj ni problem strank, levih ali desnih, gre za to, da v naši družbi ni ničelne tolerance do korupcije," je povedal tožilec. Kot je nadaljeval, del politike celo nudi podporo ljudem, ki so obremenjeni s koruptivnimi odnosi, in to ga skrbi. To se namreč ne bi smelo zgoditi in sodba to po njegovem jasno izraža.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je prepričan, da odločitev višjega sodišča ne bo imela nobenega vpliva na politično dogajanje v Sloveniji. Želi si, da bo ta odločitev sodišča zaradi kredibilnosti slovenskega pravosodja zdržala tudi presojo izrednih pravnih sredstev. Na vprašanje, ali bo Janša ostal na čelu SDS, pa Braniselj ocenjuje, da se SDS svojemu predsedniku ne bo odrekla. Ob tem se boji, da lahko SDS vnovič v isti sestavi nastopi na volitvah in dobi podobno podporo, kot jo ima zdaj.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ocenil, da bo SDS zdaj morala za vodjo "v naslednjem obdobju" izbrati nekoga drugega. A je hkrati prepričan, da se Janša s sodbo višjega sodišča ne bo zadovoljil in bo pravico iskal še na ostalih pravnih instancah. Zato je po njegovih besedah izid vsega skupaj zelo težko napovedati, je pa jasno, da je to tako za stranko kot za Janšo "prej minus kot pa plus".

Predsednik SD Igor Lukšič je sporočil, da so v SD prepričani, da je neodvisno sodstvo pogoj za zdravo demokracijo. Po Lukšičevem mnenju je dobro, da sodišča delajo na vseh stopnjah, da lahko obtoženi uporabijo vsa pravna sredstva in da sodišča odločajo. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je o morebitnih političnih posledicah ob omenjeni sodbi dejal le, da se bo s tem morala ukvarjati SDS.

Predsednik republike Borut Pahor se je na odločitev višjega sodišča v primeru Patria odzval z odgovorom, ki je, kot so pojasnili v predsednikovem uradu, kot vedno v takih primerih njegov edini komentar. "Naj se z odločitvami sodišča strinjamo ali ne, jih je potrebno sprejeti in spoštovati," je navedel.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...