Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Na pustovanju v Frankfurtu je bilo barvito (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Na pustovanju v Frankfurtu je bilo barvito

Novice iz Frankfurta

| 11.03.2014, 10:52 Matjaž Merljak

Postni čas nas hoče spodbuditi k spremembi mišljenja in življenja in narediti duhovno bogate, duhovno lepe, brez mask in razvad. Uvod v to smo naredili s pepelničnim bogoslužjem v Frankfurtu v upanju, da ne bo ostalo vse samo pri zunanjosti. Pred vstopom v postni čas so tudi v Frankfurtu imeli pustovanje.

Letos je velika noč zelo pozno, zato je bil tudi pustni čas temu primerno bolj pozno. Tako se je šele 1. marca v koledarju znašla pustna sobota, ko imamo v naši župniji že več kot 40 let pustno prireditev. Za ples in dobo voljo je letos pri nas v Frankfurtu skrbel Trio Lojzeta Ogorevca iz Pišec.

Te tri maske predstavljajo tri različna kraljestva
Te tri maske predstavljajo tri različna kraljestva © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu
Z glasbeniki smo se spoznali že v jeseni na našem Martinovanju in so se ljudem tako priljubili, da smo jih morali pregovoriti za še eno gostovanje. Dvorana pri cerkvi St. Aposteln sicer ni tako velika kot pri Bonifaciju, zato pa je bila polna tako kot že zadnjih nekaj let, ko praznujemo v tej dvorani; vseh skupaj nas je bilo okrog sto. Naj posebej omenim skupino z južnega dela Odenwalda in zakonski par iz Göttingena, ki so naredili najdaljšo pot, da so prišli med nas. Poleg tega pa je bilo med nami tudi veliko lepih mask, kar je muzikantom, ki so izbirali najlepše oziroma najbolj izvirne, dalo kar nekaj dela in skrbi.

Tako sta si najboljšo nagrado, večerjo za dve osebi v restavraciji Marjan, prislužila gusar in španska tango plesalka, sicer nekoliko nenavaden par, sta si pa zato mož in žena. Seveda bi si še marsikatera druga maska zaslužila takšno ali podobno nagrado.

Mislim, da lahko povzamem besede in misli mnogih oziroma večine, ki so izražali zadovoljstvo in z dobro voljo odhajali v jutranjih urah domov. Seveda pa je v tako prireditev vloženo veliko poti in zastonjskega dela prostovoljcev: vseh, ki pripravljajo hrano in pijačo, prostor, strežejo, poskrbijo za muzikante s hrano in prenočiščem, darujejo krofe, ob koncu pa seveda vse to pospravijo in postavijo zopet na svoje mesto. To so člani župnijskega sveta, njim pa se pridružijo še nekateri drugi. Hvala jim! Le tako naredimo lahko tudi nekaj dobička, ki ga pa namenjamo v dobrodelne namene.

Prvonagrajena plesalka in gusar z muzikantom Lojzetom
Prvonagrajena plesalka in gusar z muzikantom Lojzetom © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.