Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Koroška poje 2014 v prenovljenem Domu glasbe v Celovcu (foto: Matjaž Merljak)
Koroška poje 2014 v prenovljenem Domu glasbe v Celovcu

Koroška poje 2014 v znamenju duhovnih pesmi

| 10.03.2014, 14:12 Matjaž Merljak

V Domu glasbe v Celovcu je v nedeljo, 9. marca 2014, sredi sončnega popoldneva potekalo letošnje tradicionalno pevsko srečanje. Štirim domačim pevskim zborom in godbi na pihala sta se pridružila zbora iz Italije in Slovenije, med gosti so bili krški škof Alois Schwartz, apostolski administrator ljubljanske nadškofije škof Andrej Glavan, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko in tudi tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Predsednik Krščanske kulturne zveze KKZ, ki je srečanje tudi tokrat skrbno pripravila, mag. Janko Krištof, je uvodoma poudaril, da smo odgovorni za dediščino, ki smo jo prejeli. Skrbno jo moramo gojiti, da jo bomo posredovati naslednjim rodovom.

V naši skupni skrbi se hočemo podpirati in prepuščati vloge vsakemu na tisti ravni, ki jo opravlja. Osnovno nalogo opravljajo družine. Na društveni ravni se povezujemo in gojimo naše kulturno življenje.

Janko Krištof predsednik KKZ
Janko Krištof predsednik KKZ © Matjaž Merljak
Osrednje organizacije pa gradijo mostove, skrbijo za izobraževanje, gledajo na celoto in vnašajo pobude, ki so za naš vsestranski razvoj potrebne. Nihče ne more živeti in delati brez drugega. Kaj bodo društva brez zavednih družin in kaj bo krovna organizacija brez društev. In obratno. Kako močno morajo vplivati društvena dejavnost na osebno in družinsko zavest. In kako potrebna je dejavnost krovne organizacije za plodno delo naših društev.“

Spomnil na 600. obletnico zadnjega ustoličevanja kneza na Gosposvetskem polju (ta bo 16. marca), ki se je skozi stoletja odvijajo v slovenščini. Koroški Slovenci bodo obletnico obhajali jeseni. „Tukaj živimo že dobrih 1400 let in Koroška je naša domovina. Ta dežela je oblikovala našo in mi smo oblikovali to deželo z našo kulturo. To hočemo pod novimi pogoji in v spremenjenih razmerah delati še naprej.“

Jože Kopeinig, Janko Krištof, škof Glavan, škof Schwartz, minister Žmavc in Valentin Inzko
Jože Kopeinig, Janko Krištof, škof Glavan, škof Schwartz, minister Žmavc in Valentin Inzko © Matjaž Merljak

Srečanje je začela Godba na pihala iz Šmihela, ki deluje že 27 let, sledil je Cerkveni zbor iz Loč, ki je v sklopu treh zapel tudi pesem iz Pesmarice iz leta 1825, Mladinski zbor Danica iz Šentprimoža je med drugim zapel Kakor jelen, Mešani pevski zbor Gorotan iz Šmihela se je predstavil tudi z Marijino Sonce že zahaja, Pevska skupina ConCor iz Rožeka je v spored uvrstila tudi dobro znano Daj mi roko, brat, Višarski oktet je zapel v treh jezikih, med drugim tudi pesem v Višarski Mariji, za sklep pa je veliko odobravanje požel več kot 40-članski moški zbor Tomaža Tozona Viribus Unitis, ki je zapel tudi pesem Koroška domovina in Oj, Triglav moj dom za dodatek.

Cerkveni zbor Loče
Cerkveni zbor Loče © Matjaž Merljak

Prenovljena dvorana celovškega Doma glasbe letos žal ni bila tako polna kot zadnja leta. Sončna in topla druga marčevska nedelja je marsikoga premamila v naravo. Žal je bil prikrajšan za dober pevski užitek, ki se zgodi le enkrat na leto. Pevci pa so bili srečanja v tej dvorani vsekakor veseli, prav tako tudi druženja, ki mu je sledilo in novih vezi, ki so jih ob tem spletli.

Višarski oktet
Višarski oktet © Matjaž Merljak

Zborovskemu petju je prisluhnil tudi novoimenovani minister za rojake v sosednjih državah in po svetu Gorazd Žmavc. To je bil sploh njegov pri obisk med rojaki, od kar je 25. februarja zasedel novo delovno mesto. Pred kulturnim dogodkom je obiskal Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu in se seznanil z aktualnimi temami na področju manjšinske zaščite. Kot so sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se je minister ob robu koncerta srečal z Ano Blatnik, zvezno svétnico in bodočo predsednico Zveznega sveta Republike Avstrije, mag. Zalko Kuchling, deželnozborsko poslanko in podpredsednico Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk ter dr. Valentinom Inzkom, predsednikom Narodnega sveta koroških Slovencev, dr. Marjanom Sturmom, predsednikom Zveze slovenskih organizacij ter dr. Dragom Štoko, predsednikom Sveta slovenskih organizacij v Trstu. Prenesel jim je namero, da v kratkem obišče avstrijsko Koroško. Obisk bo namenjen delovnim srečanjem z organizacijami slovenske manjšine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.