Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Uvaja se tretja skupina terapevtskih zdravil

Sociala | 31.03.2014, 13:05 Petra Stopar

Potem ko je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pred časom uvedel terapevtska zdravila za zdravljenje bolezni zgornjih prebavil, visokega krvnega tlaka in holesterola, se z današnjim dnem uvajajo še tretja skupina tovrstnih zdravil, in sicer za preprečevanje srčnega infarkta in možganske kapi ter za zdravljenje levkemije. Gre za skupino zdravil, ki so namenjena zdravljenju iste bolezni, saj so si med seboj podobna, kljub temu, da imajo različne učinkovine. Za večino teh zdravil je potrebno doplačilo, a po podatkih zavoda proizvajalci že znižujejo cene.

Najvišja cena, ki jo morajo bolniki doplačati za zdravilo iz terapevtske skupine, znaša 80 evrov, pri čemer gre za količino tablet za tri mesece. A vodstvo zdravstvene blagajne poudarja, da za vsako zdravilo obstaja zdravilo drugega proizvajalca, z isto učinkovino, ki ga pa ni treba doplačati. Razlike med cenami za iste vrste zdravil pa so lahko tudi 300-odstotne.

Kljub temu na zavodu ne verjamejo, da bi zaradi tega bolniki množično hoteli menjavati terapije. Da se prav to dogaja, saj zavarovanci niso zmožni doplačevati velikih vsot, je za naš radio povedal dr. Matija Cevc, predstavnik nacionalne Mreže NVO s področja javnega zdravja 25 x 25, »ker se je menjalo zdravila, tako da je po oceni kar veliko število ljudi ostalo brez zdravil, to pa seveda ni dobro«.

Mreža je že pred uvedbo terapevtskih skupin zdravil opozarjala Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da bo njihov izrazito varčevalno usmerjeni in strokovno nedorečeni ukrep ogrozil doslej urejene terapije bolnikov. »Poslabša urejenost dejavnikov tveganja, kar pomeni, da so bolj ogroženi ali pa bodo doživeli kakšen srčno-žilni dogodek mlajši, kot bi bilo potrebno. Če bi zdravila jemali, bi se to premaknilo na bistveno daljšo prihodnost," pravi Cevc.

V zdravstveni blagajni pravijo, da bo uvajanje terapevtskih skupin zdravil letno prihranilo tudi 50 milijonov evrov, na kar Cevc pravi: »Definitivno bodo privarčevali pri zdravilih, nedvomno, ne bodo pa privarčevali pri zdravstvenem denarju.« Cevc zato bolnikom, ki se zdravijo za boleznimi, za katere so bila uvedena terapevtska zdravila, svetuje, naj ohranijo enako terapijo in še naprej jemljejo zdravila, ki jim jih predpisujejo zdravniki. Če pa kdorkoli ne bo zmogel plačevati uvedenega doplačila, pa naj se z zdravnikom dogovori za drugo zdravilo, ki ima podoben učinek, tako da ne bo ostal brez.

Sociala, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...